EL hoiatas Hiinat seoses Hongkongi valimissüsteemi muutmisega

Copy
Josep Borrell.
Josep Borrell. Foto: JOHANNA GERON / POOL/EPA

Euroopa Liit hoiatas neljapäeval Hiina võime, et võib astuda täiendavaid samme seoses Pekingi parlamendi hääletusega Hongkongi valimissüsteemi  muutmise üle.

«Hiina rahvakongress võttis täna vastu otsuse, millel on märkimisväärne mõju Hongkongi demokraatiale ja poliitilisele pluralismile,» ütles ühenduse välispoliitika juht Josep Borrell.

«Selle viimase otsuse valguses kaalub Euroopa Liit täiendavate sammude astumist ja pöörab suuremat tähelepanu olukorrale Hongkongis,» lisas Borrell.

USA välisministeerium taunis enne seda samuti Hiina parlamendi heakskiidetud muudatusi Hongkongi valimissüsteemis.

«Hiina parlamendi samm on otsene rünnak Hongkongi majanduse, vabaduste ja demokraatlike protsesside vastu,» sõnas välisministeeriumi pressiesindaja Ned Price ajakirjanikele.

«Muudatused on suunatud demokraatliku esindatuse vähendamisele ja poliitilise arutelu lämmatamisele,» arvas Price.

 Hiina parlament toetas neljapäeval hääletusel muudatusi Hongkongi valimissüsteemis, mis muuhulgas võimaldab Pekingil vetostada Hongkongi valimistel kandidaate, kui neid ei peeta «patriootideks».

Ehkki viimaste muudatuste täpne kuju pole veel teada, kaasneb sellega «kvalifikatsiooni kontrollimise süsteem», millega hakatakse Hongkongis valimisi mõjutama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles