Föderatsioon: eelmisel aastal tapeti 65 ajakirjanikku

Copy
Ajakirjanik Süürias pealinna Damaskuse lähistel.
Ajakirjanik Süürias pealinna Damaskuse lähistel. Foto: AFP/SCANPIX

Kogu maailmas tapeti 2020. aastal tööülesannete täitmisel 65 ajakirjanikku, teatas reedel Rahvusvahelise Ajakirjanike Föderatsioon (IFJ).

Ohvreid on 17 võrra rohkem kui 2019. aastal ning hukkunute arv on võrreldav 1990. aastatega, ütles föderatsioon oma raportit avaldades.

IFJ-i andmeil on praegu ka üle 200 ajakirjaniku oma töö tõttu vangis.

Ajakirjanikud said surma 16 riigis sihitud rünnakute, pommiplahvatuste või tulevahetuse käigus.

Alates sellest, kui IFJ hakkas 1990. aastal hukkunute üle arvet pidama, on tapetud kokku 2680 ajakirjanikku.

«Mehhiko narkoparunite julm käekiri, ekstremistid Pakistanis, Afganistanis ja Somaalias ning äärmuslike seisukohtade sallimatus Indias ja Filipiinidel on olnud olulised ajakirjanike surma põhjused,» ütles IFJ peasekretär Anthony Bellanger.

Mehhiko oli neljandat korda viie aasta jooksul riigiks, kus tapeti enim ajakirjanikke, kokku 14. Järgnes Afganistan 10 surmaga. Pakistanis tapeti üheksa ajakirjanikku, Indias kaheksa, Filipiinidel ja Süürias neli ning Nigeerias ja Jeemenis kolm.

Kaks ajakirjanikku hukkus Iraagis ja Somaalias ning Bangladeshis, Kamerunis, Hondurases, Paraguais, Venemaal ja Rootsis tapeti kõikjal üks ajakirjanik.

Lisaks surmajuhtumitele viibib IFJ teatel 2021. aasta märtsis seisuga oma töö tõttu erinevates vanglates üle kogu maailma vähemalt 229 ajakirjanikku.

Föderatsiooni andmeil on Türgi «maailma suurim ajakirjanike vangistaja», trellide taga viibib seal vähemalt 67 ajakirjanikku. Hiinas on vangis 23 ajakirjanikku, Egiptuses 20, Eritreas 16 ja Saudi Araabias 14.

«Ükski demokraatlik riik, mis on oma nime väärt , ei saa vangistada väljendusvabaduse sõnumitoojaid,» lausus Bellanger.

Praegu vangis olevate ajakirjanike hulgas on ka Associated Pressi ajakirjanik Thein Zaw, kes vahistati Myanmar sõjaväelise võimupöörde vastaste meeleavaldsuste kajastamise käigus. Reedel pikendas Myanmari kohus tema kohtueelse kinnipidamise perioodi.

32-aastasele Thein Zaw'le ja vähemalt kuuele teisele ajakirjanikule esitati tema advokaadi ja poliitiliste vangide abistamise vabaühenduse teatel süüdistus avaliku korra rikkumises. Ühenduse teatel on Myanmaris sõjaväelise riigipöörde algusest alates 1. veebruaril peetud kinni kokku 38 ajakirjanikku, kellest 19 viibib endiselt vahi all.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles