Sri Lanka keelustab burkad ja paneb kinni tuhat islamikooli

Copy
Burkaga naine Sri Lanka pealinnas Colombos.
Burkaga naine Sri Lanka pealinnas Colombos. Foto: AP / Scanpix

Sri Lanka teatas laupäeval kavast keelustada burkade kandmine ning panna kinni rohkem kui tuhat islamikooli.

Julgeolekuminister Sarath Weerasekara ütles, et allkirjastas reedel burkakeelu dokumendi, millele ta taotleb valitsuskabineti heakskiitu.

«Burkadel on otsene mõju riiklikule julgeolekule,» ütles Weerasekara laupäeval budistliku templi juures peetud tseremoonial.

«Varemalt oli meil palju moslemitest sõpru, kuid mosleminaised ja -tüdrukud ei kandnud kunagi burkat,» ütles ta ministeeriumi jagatud videoülesvõttes. «See on märk hiljuti tekkinud usuäärmuslusest. Me kindlasti keelame selle ära.»

Burkade kandmine keelati Sri Lankal ajutiselt 2019. aastal, kui lihavõttepühapäeva pommirünnakuis kirikutele ja hotellidele tapeti üle 260 inimese.

Toona süüdistati kahte Islamiriigile truudust vandunud kohalikku moslemirühmitust. Rünnakud tabasid kahte roomakatoliku kirikut, ühte protestantlikku kirikut ja kolme hotelli.

Weerasekara lisas, et valitsus tahab sulgeda üle tuhande islamikooli ehk madrasa, mis ei ole registreeritud ega järgi riiklikku hariduspoliitikat.

Moslemid moodustavad Sri Lanka 22 miljonist elanikust umbes üheksa protsenti, kui budistide osakaal on 70 protsenti. Tamili rahvusvähemus, kes on peamiselt hinduistid, moodustavad umbes 15 protsenti. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles