Boliivia ekspresident Áñez peeti riigipöördele viidates kinni

Copy
Boliivia endine ajutine president Jeanine Áñez võeti kinni terrorismi ja mässule õhutamise süüdistuste alusel.
Boliivia endine ajutine president Jeanine Áñez võeti kinni terrorismi ja mässule õhutamise süüdistuste alusel. Foto: AIZAR RALDES/AFP

Boliivia võimud pidasid laupäeval terrorismis ja mässule õhutamises süüdistatuna kinni endise ajutise presidendi Jeanine Áñeze.

Politsei pidas kinni ka endisi ministreid, kes toetasid konservatiivist poliitiku ajutist valitsust, mis oli ametis pärast Evo Moralese põgenemist riigist 2019. aasta novembris valimiskaose ajal, teatas meedia. 

Morales naases Boliiviasse mõne kuu eest, kui tema rajatud vasakpoolne Liikumine Sotsialismi Eest (MAS) võitis valimised 2020. aasta oktoobris. 

Nii presidendiamet kui kongress on nüüd MAS-i kontrolli all. 

«Ma teavitan Boliivia rahvast, et proua Jeanine Áñez on juba kinni peetud ja politsei käes,» ütles valitsuse minister Carlos Eduardo del Castillo Twitteris ja Facebookis. 

Áñez on saatnud Euroopa Liidule ja Ameerika Riikide Organisatsioonile pöördumised, milles palutakse vaatlejate saatmist tema juhtumi menetlemist jälgima.

Ta palus neil objektiivselt ja erapooletult hinnata tema ja ministrite kinnipidamist, mida ta peab ebaseaduslikuks. 

Morales nõudis Twitteris tehtud avalduses, et tema vastu korraldatud «riigipöörde» autorid saaksid karistada. 

Áñez kirjutas sotsiaalmeediaplatvormil: «Poliitiline tagakiusamine on alanud.»

Boliivia valitsus süüdistab teda «osavõtus riigipöördest, mida kunagi aset ei leidnud», lisas ta.

Lisaks Áñezele on kinni peetud endine energeetikaminister Rodrigo Guzman ja justiitsminister Alvaro Coimbra. 

Üks MAS-i liige esitas Áñeze vastu süüdistuse mullu detsembris, väites, et president, mitu ministrit, politseinikud, sõjaväelased ja teised toetasid 14 aastat võimul olnud Moralese kukutamist. 

Endine senaator Áñez sai ajutiseks riigipeaks, kui Morales 2019. aasta novembris Boliiviasse põgenes, olles kaotanud relvajõudude toetuse pärast massimeeleavaldusi tema põhiseadusvastase valimise vastu neljandaks ametiajaks. 

Pärast MAS-i valimisvõitu mullu oktoobris sai Boliivia uueks riigipeaks sotsialist Luis Arce. Morales on hetkel erakonna juhi ametis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles