Süüria sõda on nõudnud kümne aastaga üle 388 000 ohvri (2)

Copy
Süüria aktivistid valitsusvägede õhurünnaku ohvrit kandmas.
Süüria aktivistid valitsusvägede õhurünnaku ohvrit kandmas. Foto: Reuters/ScanPix

Kümne aasta eest puhkenud julm Süüria kodusõda on nõudnud 388 652 ohvrit, teatas pühapäeval Londonis baseeruv vabaühendus.

Hukkunute seas on 117 388 tsiviilisikut, neist enam kui 22 000 lapsed. Valdav osa tsiviilohvritest on hukkunud Süüria režiimivägede ja nende liitlasjõudude rünnakutes.

Kohapealsele võrgustikule tugineva Süüria Inimõiguste Vaatluskeskuse detsembrikuises hinnangus oli juttu 387 000 ohvrist. 

Keskuse juhi Rami Abdel Rahmani sõnul oli 2020. aastal ohvreid veidi üle 10 000, mis on madalaim näitaja alates sõja algusest. 

Lahingud on tänavu vaibunud, sest relvarahu Süüria loodeosas peab ja tähelepanu on pöördunud koroonapandeemia ohjeldamisele. 

Keskus on dokumenteerinud ka vähemalt 16 000 surma valitsuse vanglates ja kinnipidamiskeskustes sestsaadik, kui konfikt 2011. aastal valitsusvastase meeleavalduste brutaalse mahasurumise järel vallandus. 

Samas on vabaühenduse hinnangul tegelik number märksa suurem, sest statistika ei sisalda 88 000 inimest, kes arvatakse olevat surnud režiimi vanglates piinamise tagajärjel.   

Süüria valitsus kontrollib praegu 60 protsenti riigi territooriumist. 2015. aastast alates on Vene vägede toel saavutatud džihadistide ja ülestõusnute vastu terve rida sõjalisi võite. 

Valitsuse haardeulatusest väljas on endiselt viimane mässuliste enklaav Idlib riigi kirdeosas, Türgi valduses olevad alad põhjapiiril ja USA toetatud kurdi vägede kontrollitud alad samuti Kirde-Süürias. 

Sõda on sundinud oma kodusid maha jätma enam kui poolt riigi sõjaeelsest elanikkonnast. 

Teadmata kadunud on umbkaudu 200 000 inimest. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles