Paapua Uus-Guinea kutsub mässu tõstnud sõdureid relvadest loobuma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mässuline erukolonel Yaura Sasa.
Mässuline erukolonel Yaura Sasa. Foto: SCANPIX

Paapua Uus-Guinea võimud vahistasid sel nädalal riigipöördekatse korraldanud erukoloneli ja kutsus teda toetanud sõdureid relvadest loobuma.


Politsei pressiesindaja Dominic Kakasi sõnul vahistati Yaura Sasa öösel Port Moresbys ja teda süüdistatakse mässule õhutamises, mis võib tuua eluaegse vanglakaristuse.

Neljapäeva varahommikul ründasid umbes 30 sõdurit riigi suurimaid armeekasarmuid, võtsid kinni sõjaväe ülemjuhataja Francis Agwi ja panid ta koduaresti.

Sasa kuulutas seejärel peastaabis toimunud pressikonverentsil end sõjaväe ülemjuhatajaks ning kohalik meedia teatas "mässust" pealinna Port Moresby kasarmutes.

Sasa nõudis kindralkubernerilt, et see järgiks ülemkohtu detsembrikuist otsust, mille kohaselt on möödunud aastal peaministriks valitud Peter O'Neilli valitsusjuhiks saamine vastuolus põhiseadusega ning riigi kauaaegne liider, kukutatud peaminister Michael Somare tuleb ametisse ennistada.

Kuid politsei nurjas ülestõusu veel samal päeval, Agwi vabastati ning vähemalt 15 Sasa poolehoidjatest võeti vahi alla.

Kakasi sõnul vastas Sasa ülekuulamisel vabatahtlikult küsimustele ning politsei käskis tal oma kaasvõitlejatele öelda, et nad võimvõitlusesse ei sekkuks. Somare tegi pühapäeval avalduse, milles kutsus armeed ja politseid teda toetama ning kinnitas, et ei kavatse taganeda.

Kakasi sõnul ei saa välistada uusi ülestõusukatseid.

Ülemkohus andis eelmisel aastal õiguse 75-aastasele Somarele, kuid O'Neilli toetab parlament, armee ja politsei.

Sasa ütles kohtu ees ajakirjanikele, et ta ei kahetse oma tegusid, kuid loodab, et olukord rahuneb, vahendas Austraalia rahvusringhääling.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles