Kommunistlik Hiina tsenseeris Obama kõnet

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kommunistlik Hiina tsenseeris Obama kõnet.
Kommunistlik Hiina tsenseeris Obama kõnet. Foto: AP / Scanpix

Hiina kommunistliku rahvavabariigi võimud andsid kohalikele telekanalitele ja internetilehekülgede omanikele käsu tsenseerida eile USA presidendiks nimetatud Barack Obama kõnet.

Rahvavabariik ei tsenseeri ainult riigist välja suunatud meediat, vaid blokeerib ka riiki sissetulevat informatsiooni. Nii lõigati vastse Ühendriikide presidendi inauguratsioonikõnest välja kõik viited kommunismile ja teisitimõtlemisele, teatas BBC News.

«Tuletage meelde, et varasemad põlvkonnad tõrjusid fašismi ja kommunismi mitte üksnes rakettide ja tankide, vaid tugevate liitude ja vankumatute veendumustega,» ütles Obama oma kõnes.

AFP teatel tegi riigi kontrollitav kesktelevision inauguratsioonikõnest otseülekande, kuid hetkel, mil Obama hakkas rääkima kommunismist, kadus ekraanilt hetkeks pilt. Otsepilt asendus otsestuudioga, kus ümberlülitusest ehmunud uudistesaate juht küsis stuudiosse kutsutud eksperdilt küsimusi.

Internetiportaalid jätsid Obama kõne tõlkest välja ka teised sensitiivsed teemad, nagu näiteks teisitimõtlejate tagakiusamine.

«Neile, kes klammerduvad võimu külge korruptsiooni, pettuse ja teisitimõtlejate vaigistamise abil, teadke, et olete ajaloo valel küljel, kuid me oleme valmis sirutama teile käe, kui te olete valmis oma rusikasse surutud peo avama,» ütles Obama oma kõnes.

Näiteks Hiina riiklik uudisteagentuur Xinhua avaldas selle lause inglisekeelses versioonis, kuid tsensor ei lubanud seda hiinakeelsesse tõlkesse.

Kõne avaldati kärbeteta vaid Hiina riigile kuuluva inglisekeelse China Daily veebilehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles