Prantsusmaa alamkoda toetas seksuaalse enesemääramise eapiirina 15 eluaastat

Copy
Prantsusmaa lipp.
Prantsusmaa lipp. Foto: Reuters/ScanPix

Prantsuse parlamendi alamkoda toetas esmaspäeva õhtul ühehäälselt eelnõu, milles seksuaalse enesemääramise eapiirina on sätestatud 15 eluaastat.

Parlamendihääletus tuleb pärast avalikkuse ette jõudnud süüdistustelainet seksuaalse ahistamise ja intsesti kohta. 

Eelnõu alusel klassifitseeritakse täiskasvanu vahekord alla 15-aastastega vägistamiseks, mida võib karistada kuni 20 aasta pikkuse vangistusega, kui partnerite vanusevahe pole väike.

Justiitsminister Éric Dupond-Moretti sõnul saadab parlamendihääletus selge sõnumi, et seksuaalsuhe lastega on keelatud. 

Praeguste Prantsuse seaduste järgi pidid prokurörid tõendama, et alaealist sunniti, ähvardati või peteti täiskasvanuga vahekorda astuma, kui taheti esitada vägistamise või seksuaalse kallaletungi süüdistust. 

Seaduseelnõu algatasid senaatorid, kes tegid ettepaneku, et vanuse alampiiriks tuleks määrata 13 aastat, mis oleks üks Euroopa madalamaid. 

President Emmanuel Macroni valitsus nõudis vanusepiiri tõstmist. 

Eelnõu lubab seksi teismelise ja noore täiskasvanu vahel, kes on kuni viis aastat vanem. Mõned seadusandjad kritiseerisid seda punkti ja väitsid, et lubatud vanusevahe on liiga suur, kuid Dupond-Moretti kaitses seda, öeldes: «Ma ei taha saata kohtusse noorukit vanuses 18, kuna ta oli konsensuslikus seksuaalvahekorras 14 ja poole aasta vanuse tüdrukuga.»

Eelnõule tehti umbes 300 muudatust ja alamkoda saadab selle tagasi senatisse lõplikule hääletusele. 

Seadusega astutakse samme ka interneti kaudu alaealistega seksuaalsuhte algatamise vastu. Kui kedagi tabatakse alla 15-aastaste mõjutamiselt seksuaalaktidele, ähvardab teda kuni kümme aastat vangistust ja 150 000 euro suurune trahv. 

Konsensusliku vahekorra küsimus on olnud Prantsusmaal suuremaks aruteluteemaks alates 2018. aastast, kui selgus, et üks 28-aastane mees, kes oli seksuaalvahekorras 11-aastase tüdrukuga, ei saanud vägistamise, vaid kergema seksuaalkuriteo süüdistuse. 

Riigi kõrgeim apellatsioonikohus otsustab sel nädalal ühe teise juhtumi üle, kus on esitatud süüdistused lapse seksuaalses ärakasutamises. 

Juhtumi algatas naine, kelle sõnul vägistas teda vanuses 13-15 üle 20 tuletõrjuja. Hiljem vajas ta haiglaravi ränkade ärevushoogude tõttu. Süüdistatute sõnul oli seks konsensuslik, kuid naine eitab seda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles