NATO suurendas pandeemiast hoolimata kaitsekulusid

BNS
Copy
NATO peasekretär Jens Stoltenberg.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg. Foto: EPA/Scanpix

Koroonapandeemiast hoolimata suurendas NATO 2020. aastal kaitsekulutusi 3,9 protsenti, ütles teisipäeval alliansi peasekretär Jens Stoltenberg.

«Jätkasime endiselt investeerimist oma kaitsesse. Vaatamata COVID-19 pandeemia majanduslikule mõjule, sai 2020. aastast kuues aasta järjest, kus Euroopa liitlased ja Kanada oma kaitsekulutusi tõstsid,» ütles Stoltenberg, esitledes raportit NATO 2020. aasta tegevusest. 

Stoltenbergi esitatud graafiku kohaselt suurenesid kulutused enim 2017. ja 2018. aastal - vastavalt 5,9 ja 4,2 protsenti, kuid vaid 11 liikmesriiki jõudis NATO seatud eesmärgini kulutada riigikaitseks vähemalt kaks protsenti sisemajanduse kogutoodangust.

Alliansi peasekretär avaldas lootust, et see suundumus jätkub ka 2021. aastal, sest julgeolekuväljakutsed ei ole kusagile kadunud.

Osutades NATO jõu ja Atlandi-üleste sidemete hoidmise tähtsusele, nimetas Stoltenberg väljakutsetena Venemaa destabiliseerivat käitumist, Hiina tõusu, küberrünnakuid, läbimurdelisi tehnoloogiaid ja kliimamuutuste mõju julgeolekule. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles