Iisraelis avastati 2000 aasta vanuse piibelliku kirjarulli fragmendid (1)

Copy
Iisraeli muinsuskaitseameti spetsialist Tanya Bitler demonstreerib leitud fragmente.
Iisraeli muinsuskaitseameti spetsialist Tanya Bitler demonstreerib leitud fragmente. Foto: AFP/SCANPIX

Iisrael teatas teisipäeval umbes 2000 aasta vanuste piibelliku kirjarulli fragmentide avastamisest, kirjeldades seda suurima leiuna pärast Surnumere käsikirju. 

«Esimest korda umbes 60 aasta jooksul on arheoloogilised kaevamised toonud päevavalgele piibelliku kirjarulli fragmendid,» teatas Iisraeli muinsusamet avalduses. 

Pärast aastaid kestnud kaevetöid Juuda kõrbes teatas amet ka haruldaste müntide, 6000 aastase lapse luukere ja maailma vanima korvi avastamisest. Korvi vanuseks hinnatakse enam kui 10 000 aastat. 

Leiud tuginesid umbes 80 kilomeetri ulatuses kõrbekaljude piirkonnas läbi viidud uurimistööle. Ala jääb Lõuna-Iisraeli ja okupeeritud Läänekaldale.

Droonide ja mägironimisvarustusega arheoloogid otsisid läbi koopaid, mida nende hinnangul kasutasid juudid, kes tõstsid mässu roomlaste vastu teisel sajandil Bar Kochba ülestõusu ajal. 

Fragmentidel on kreekakeelsed tekstid Vana Testamendi kaheteistkümne väikese prohveti raamatust, teatas muinsusamet. 

Kuigi suurem osa tekstist on kreekakeelne, siis sõna Jumal on kirjutatud heebrea tähestikus. 

Muinsusameti pressiesindaja Yoli Shwartzi sõnul oli tegemist tähtsaima piibelliku leiuga alates Surnumere käsikirjadest, mis avastati 1947.-1956. aastal Qumrani koobastest. Need on ühed vanimad piibellikud tekstid, mis kunagi leitud. 

Viimane avastus peaks olema äratuskellaks ja viima suuremate vahendite eraldamiseni projekti lõpuleviimiseks. Praeguse seisuga on uuritud vaid pooli koopaid, ütles muinsusameti juht Israel Hasson. 

«Me peame tagama, et me saame kõik andmed, mida koobastes pole veel avastatud, enne kui seda teevad vargad,» ütles ta. 

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles