EL-i visiit Xinjiangi on takerdunud vangistatud uiguuri küsimuses

BNS
Copy
Ilham Tohti
Ilham Tohti Foto: AP/Scanpix

Euroopa Liidu suursaadikute visiit Hiina Xinjiangi autonoomsesse piirkonda on takerdunud nende soovi tõttu kohtuda vangistatud uiguuri õpetlase Ilham Tohtiga, kinnitasid kolmapäeval diplomaatilised allikad.

Alates 2019. aastast on Hiina kutsunud välisriikide diplomaate ja ÜRO inimõigusvolinikku Michelle Bachelet'd Xinjiangi, kus õigusrühmituste sõnul hoitakse üle miljoni uiguuri ja teisi moslemivähemuste esindajaid töölaagrites. 

Kuid edusamme on seni olnud napilt. 

Euroopa diplomaat ütles uudisteagentuurile AFP, et selle põhjuseks on missiooni soov kohtuda Pekingi ülikooli majandusõppejõuna töötanud Tohtiga, kes 2014. aastal separatismis süüdistatuna vangistati. 

2019. aastal pärjas Euroopa Parlament ta Sahharovi inimõigusauhinnaga.

Enne vahistamist asutas Tohti veebilehe UighurOnline, kus kirjutas sotsiaalprobleemidest. Ta kogus tuntust mõõdukana, kes tõmbas tähelepanu piirkonna etnilistele pingetele.

«Kõnelused on takerdunud Tohti ja muude tingimuste pärast,» lausus diplomaat. «Ma ei usu, et nad lähiajal lähevad.» 

Hiina suursaadik Euroopa Liidus Zhang Ming kinnitas teisipäeval, et «peaaegu kõik on EL-i liikmesriikide suursaadikute jaoks Xinjiangi külastamiseks korraldatud». 

Kuid see on seiskunud «lubamatute nõudmiste» tõttu, lisas ta. 

«Nad nõuavad kohtumist Hiina seaduste põhjal süüdi mõistetud kurjategijaga,» ütles Zhang. «Vabandage, aga see on lubamatu.» 

Hiina on kategooriliselt eitanud uiguuride tagakiusamist Xinjiangis ning ütleb, et kõik  kinnipeetavad on «lõpetanud» kutseõppekeskused, mis väidetavalt on aidanud piirkonnas äärmuslust tõrjuda ja sissetulekuid suurendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles