Galerii: St. Louis korraldas paraadi Iraagi sõja veteranidele

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuni 100 000 inimest kogunes eile USAs St. Louisi linna tänavatele, et avaldada austust nüüdseks ameeriklaste jaoks lõppenud Iraagi sõjas teeninud meestele ja naistele.


Paraadil osales umbes 600 sõjaveterani, kes marssisid läbi tänavate, mille servadele kogunenud inimesed hoidsid käes patriootlike kirjadega plakateid. Ajalehe USA Today kohaselt olid nii mõnedki veteranid pisarais ja korraldajate hinnangul ulatus tervitajate hulk 100 000 inimeseni.

Ürituse korraldasid kaks meest – Craig Schneider ja Tom Appelbaum. Kuigi kumbki pole ise sõjaväes teeninud, leidsid nad, et Iraagist naasvatele sõduritele on pööratud liiga vähe tähelepanu. Nad kogusid selleks ürituseks raha, tegid Facebooki lehekülje, kohtusid linnapeaga ja panid paraadi teekonna paika.

Appelbaumi sõnul tuli veterane paraadile kõikjalt ameerikast. Schneider omakorda märkis, et teda hämmastas, kui hästi nii meedia, linnaametnikud, sõjavägi kui rahvas paraadi idee omaks võtsid. «See oli idee, millele mitte keegi ei öelnud «ei»,» märkis ta.

Neli kuud Iraagis meedikuna teeninud 38-aastane õhuväe veebel Gayla Gibson meenutas, kuidas ta nägi seal amputeerimisi, murtud luid ja isevalmistatud pommide plahvatustes saadud tõsiseid põletusi. «Minu arvates on tore, kui inimesed tulevad välja toetama neid, kes andsid oma elud ja panid oma elud selle riigi eest kaalule,» leidis ta.

USA Today märkis samas, et paljude arvates on Iraagist naasmist veel vara tähistada, sest Aganistanis võitleb praegu 91 000 ameeriklast ning paljusid Iraagi veterane võib oodata järgmine teenistus seal. Näiteks New Yorgi linnapea Michael Bloomberg ütles, et lähitulevikus Iraagi sõja veteranide auks paraadi seal ei tule, sest sõjavägi on vastu.

Kohal oli ka Vietnami veterane. Näiteks 63-aastane Don Jackson, kes ütles, et tal on hea meel näha paraade, kus avaldatakse austust Iraagi veteranidele nagu tema poeg. Jacksoni 33-aastane õhuväelasest poeg Kevin tunnistas, et on juba kaotanud järje selle üle, kui palju kordi teda lennumehhaanikuna Iraagi ja Afganistani saadetud on.

Kevin Jackson avaldas lootust, et St. Louisi paraadi eeskujul korraldatakse samu üritusi üle riigi. «Ma tahaksin vaid, et sõbrad, kellega ma koos teenisin, oleksid siin seda nägemas,» sõnas ta.

Iraagi sõjas langes 4484 ameeriklast. Surnute arvult suuruselt teist koormat kandev koalitsiooniriik oli Suurbritannia 179 langenuga. Ülejäänud ameeriklastega koos sõtta läinud maad kaotasid kokku 139 sõjaväelast. Nende seas oli ka Eesti kahe langenuga.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles