Põhja-Korea teatel eirab riik USA katseid ühendust võtta

Copy
Choe Son-hui.
Choe Son-hui. Foto: LUONG THAI LINH/AFP

Põhja-Korea teatas neljapäeval, et eirab USA katseid ühendust võtta, edastas Lõuna-Korea uudisteagentuur Yonhap.

Avaldus tuli vaid tunnid enne  seda, kui Ühendriikide presidendi Joe Bideni ministrid saabusid Souli kõnelustele.

«Põhja-Korea ja USA kontakte ega dialoogi ei saa toimuda enne, kui Ühendriigid on oma Põhja-Korea suhtes vaenuliku poliitika tagasi võtnud,» tsiteeris Yonhap Põhja-Korea mõjuka asevälisministri Choe Son-hui avaldust riiklikus meedias.

USA kaitseminister Lloyd Austin ja välisminister Antony Blinken saabusid kolmapäeval Souli, et kindlustada ühisrinnet üha enesekindlama Hiina ja tuumarelva omava Põhja-Korea vastu. 

Ministritena esimesel välisvisiidil olevad Blinken ja Austin tulid Lõuna-Koreasse Jaapanist, mis samuti on Ühendriikide võtmeliitlane selles piirkonnas. Bideni administratsioon on keskendunud liitude tugevdamisele oma Aasia partneritega, et seista vastu muskleid näitavale Hiinale. 

Põhja-Korea tõuseb ilmselt samuti esile kõnelustel Lõuna-Koreas, kus Ühendriikidel on kaitseks naabri eest 28 500 sõdurit. 

USA ja Lõuna-Korea käivitasid läinud nädalal traditsioonilised ühisõppused ja Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni mõjuvõimas õde manitses sellega seoses Washingtoni mitte looma olukordi, mis võtavad järgmiseks neljaks aastaks une. 

Tegemist oli Pyongyangi esimese otsese viitega uuele presidendile Joe Bidenile neli kuud pärast tema valimist Donald Trumpi asemele. Demokraati otseselt avalduses siiski ei nimetatud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles