Rootsi kaitsepolitsei hoiatab kasvavate ohtude eest (4)

Copy
Rootsi kaitsepolitsei juht Klas Friberg 2015. aastal, siis veel Göteborgi politseijuhina. Foto on illustreeriv.
Rootsi kaitsepolitsei juht Klas Friberg 2015. aastal, siis veel Göteborgi politseijuhina. Foto on illustreeriv. Foto: AFP/SCANPIX

Rootsit ähvardavad ohud välismaalt ja vägivaldsete äärmusliikumiste poolt on endiselt kasvamas, märkis täna riigi kaitsepolitsei Säpo.

Kaitsepolitsei aastaraporti kohaselt on koroonapandeemia veelgi lõhestanud Rootsi ühiskonda ja soodustanud selle äärmusrühmituste kasvu. 

Säpo juht Klas Friberg märkis, et praegused meetmed Rootsi ja selle demokraatlike väärtuste kaitsmiseks ei ole piisavad, et teha tuleb rohkem ja mõelda julgeoleku tagamisel ka kaugema tuleviku peale.

«See pole midagi, millega saaks oodata. Ohud on tõelised, nüüd ja praegu,» kirjutas Friberg. 

Ohtlike äärmusliikumiste hulka arvas Säpo nii paremäärmuslased kui vägivaldsed islamistlikud rühmitused. 

Riiklikest toimijatest on Venemaa eesmärk nõrgestada Rootsi teovõimet ja julgeolekut, mis ilmneb Säpo sõnul Rootsi ühiskonna julgeolekut ähvardava tegevusena. See leiab aset muu hulgas Venemaa suursaatkonna kaudu. 

«Iga kolmas Venemaa diplomaat Rootsis on luureohvitser, kes tegutseb diplomaatilises kattevarjus,» tõdeb raport. 

Ka Hiina püüab piirata Rootsi tegutsemisvabadust, kui selles nähakse vastuolu Hiina huvidega. Säpo märgib, et suurest geograafilisest vahemaast hoolimata kuulub Rootsi selgelt Pekingi prioriteetide hulka, kui jutt on Hiina strateegilistest sõjalistest, majanduslikest ja poliitilistest eesmärkidest. 

Rootsi tõlgenduse kohaselt ei saa Hiina majanduslikke eesmärke lahutada selle poliitikast ning Peking püüab aktiivselt hankida teavet Rootsis arendatava tehnoloogia kohta. 

«Kõne alla võivad tulla näiteks tööstusluure või Rootsi energia- ja tehnoloogiaettevõtete strateegilised ostud,» kirjeldab Säpo. 

Venemaa kombel kasutab ka Hiina oma eesmärkide saavutamiseks diplomaatidena, aga ka muu hulgas ajakirjanikena esinevaid isikuid. Lisaks on Säpo avastanud, et andmete ja tehnolooga hankimiseks kasutatakse Rootsi kõrgkoolides õppivaid Hiina kodanikke. 

Tõsiste riiklike ohtude hulka arvab Säpo ka Iraani, mis tegeleb Rootsis muu hulgas luuramisega Iraani režiimi vastaste pagulaste seas. 

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles