Põhja-Korea teatas diplomaatiliste suhete katkestamisest Malaisiaga

Copy
Põhja-Korea Malaisia saatkonna nõunik Kim Yu-song ja Põhja-Korea ärimehe Mun Chol-myongi sugulane lahkumas Kuala Lumpuri kohtust pärast otsust anda ärimees USA-le välja.
Põhja-Korea Malaisia saatkonna nõunik Kim Yu-song ja Põhja-Korea ärimehe Mun Chol-myongi sugulane lahkumas Kuala Lumpuri kohtust pärast otsust anda ärimees USA-le välja. Foto: EPA / Scanpix

Pyongyang teatas reedel diplomaatiliste suhete katkestamisest Malaisiaga pärast seda, kui see riik andis USA-le välja ühe Põhja-Korea kodaniku.

Põhja-Korea välisministeerium ütles riikliku uudisteagentuuri edastatud avalduses, et 17. märtsil sooritasid Malaisia võimud «andestamatu kuriteo, toimetades süütu (Põhja-Korea) kodaniku sunniviisiliselt USA-sse».

Avalduses lisati, et välisministeerium «teatab seetõttu diplomaatiliste suhete täielikust katkestamisest Malaisiaga».

Ministeeriumi sõnul oli tegu vaenuliku sammuga Pyongyangi vastu ja orjalikkusega USA surve all.

Pyongyangi teates ei avaldatud põhjakorealase nime, kuid märgiti, et ta tegeles «legitiimse väliskaubandusega Singapuris» ning on «fabritseering väita, et ta oli seotud ebaseadusliku rahapesuga».

Põhja-Korea kodanik Mun Chol-myong kaotas 3. märtsil Malaisia kõrgemas kohtus viimase apellatsiooni väljaandmise vastu USA-le, kus teda ootavad süüdistused rahapesus.

Mun, kes on koos perega elanud Malaisias aastakümne, võeti kinni 2019. aastal Washingtoni taotluse alusel.

Ta tõrjus kohtus USA Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) väiteid, et ta juhtis kuritegelikku ühendust, mis rikkus rahvusvahelisi sanktsioone, toimetades keelatud asju Põhja-Koreasse ja korraldades läbi varifirmade rahapesu.

Mun on silmitsi nelja rahapesu ja kahe rahapesu vandenõu süüdistusega. Need puudutavad peamiselt tema tegevust Singapuris.

Pole täpselt teada, millega Mun Põhja-Koread varustas, kuid varem on olnud juhtumeid, kus Singapuris asuvad firmad on saatnud selliseid luksustooteid nagu alkohol ja kellad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles