USA-Hiina kõnelused Alaskal algasid teravuste vahetamisega (1)

BNS
Copy
Kohtumine Alaskal
Kohtumine Alaskal Foto: AP/Scanpix

USA ja Hiina välisametkondade juhid alustasid neljapäeval esmakordset kohtumist pärast USA presidendi Joe Bideni ametisseasumist, esinedes Alaskal alanud kahepäevaste kõneluste sissejuhatuseks teineteise ja maailma suhtes teravalt erinevate seisukohtadega.

Seesuguse kohtumise puhul tavatult ebadiplomaatilised avaldused andsid märku sellest, et eraviisilised vestlused kujunevad veel keerulisemaks. 

USA välisiminister Antony Blinken ütles kohtumist avades, et Hiina tegevus ähvardab reeglitel põhinevat maailmakorda ja selle kaudu stabiilsust.

Ta lisas, et USA tahab arutada Hiinaga seotud mureküsimusi, sealhulgas Xinjiangi olukorda, mille puhul Washington süüdistab Pekingit «genotsiidis» islamiusuliste uiguuride vastu.

Samuti mainis Blinken Hongkongi olukorda, Taiwani ja küberrünnakuid USA vastu.

Hiina vastas sellele samuti resoluutselt. «Hiina on kindlalt vastu Ühendriikide sekkumisele Hiina siseasjadesse,» ütles Hiina kommunistliku partei välispoliitikajuht Yang Jiechi.

«Me oleme väljendanud meie vankumatut vastuseisu sellisele sekkumisele ning  rakendame kindlaid samme vastuseks,» ütles ta.

Yangi sõnul tuleb loobuda «külma sõja mentaliteedist ja nullsummamängu stiilis lähenemisest».

USA suhted Hiinaga on viimastel aastatel järsult halvenenud ja Alaska kohtumine on esimene pärast seda, kui Blinkeni sõjakas eelkäija Mike Pompeo kohtus eelmise aasta juunis Yangiga Hawaiil. 

Bideni administratsioon on president Donald Trumpi karmi joont Hiina suhtes üldiselt jätkanud, kuid on toonud esile, et tõhusamad tulemused saavutatakse koostöös liitlastega ning sellistel teemadel nagu kliimamuutus tuleb ikkagi otsida ahtaid võimalusi koostööks.

Bideni administratsioon on ka kinnitanud, et nad ei soovi kõnelustel praegu väga üksikasjaliseks minna, mistõttu pole oodata ka koheseid tulemusi. Samuti pole Anchorage'i kohtumise järel kavas teha ühisavaldust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles