Venemaa hoiatas NATO-ga liituda soovivat Bosniat

Copy
Bosnia lipp.
Bosnia lipp. Foto: SCANPIX

Bosnia ametnikud mõistsid reedel hukka Venemaa ähvarduse asuda tegutsema, kui riik astub samme NATO-ga liitumiseks.

Vene saatkond Sarajevos ütles neljapäeval, et Bosnia ja NATO «praktilise lähenemise» korral «tuleb meie riigil sellele vaenulikule aktile reageerida».

Avaldusest ei selgunud, milliseid samme Venemaa astuda kavatseb. NATO ja Euroopa Liiduga ühinemine on olnud juba pikka aega Bosnia varjamatu strateegiline eesmärk.

Bosnia ja Hertsegoviina kolmeliikmelise presidentuuri horvaadist liige Željko Komšić ütles, et Moskva avaldus on «looritatud ähvardus», mis ei ole suunatud üksnes Bosnia, vaid ka tema lääneliitlaste, seal hulgas USA vastu.

«Venemaa mängib selgelt geopoliitilist mängu, et peatada NATO laienemine Euroopas,» ütles ta.

Bosnialaste suurim erakond Demokraatliku Aktsiooni Partei leidis, et Venemaa avaldus on järjekordne kohatu sekkumine Bosnia siseasjadesse.

Bosnia kuulub NATO liikmesuse tegevuskava riikide hulka, millega aidatakse alliansiga liituda soovivaid riike nõu ja abiga.

Bosnia, Kosovo ja Venemaa liitlane Serbia on ainsad Lääne-Balkani riigid, mis ei ole veel NATO liikmed. Montenegro liitus alliansiga 2017. aastal, Põhja-Makedoonia mullu.

NATO pressiesindaja Oana Lungescu ütles, et igal riigil on õigus ise oma julgeoleku ja alliansiga tehtava koostöö taseme üle otsustada.

«Ühelgi kolmandal riigil ei ole õigust sellesse protsessi sekkuda ega seda vetostada. Igasugused ähvardused sel suunal on vastuvõetamatud. Mõjusfääride aeg on möödas.»

Märksõnad

Tagasi üles