Türgi lahkus naistevastase ja perevägivalla tõkestamise leppest (1)

Copy
Naised avaldavad Istanbulis meelt naistevastase vägivalla vastu Türgis.
Naised avaldavad Istanbulis meelt naistevastase vägivalla vastu Türgis. Foto: www.imago-images.de/imago images/INA Photo Agency / Scanpix

Türgi lahkus presidendi määrusega Istanbuli konventsioonist – maailma esimesest naistevastase ning perevägivalla ennetamise ja tõkestamise leppest.

Sammus nähakse president Recep Tayyip Erdoğani konservatiivse võimuerakonna Õigluse ja Arengu Partei (AKP) järjekordset võitu.

2011. aasta Istanbuli konventsioonile on alla kirjutanud 45 riiki ja Euroopa Liit. See eeldab valitsustelt seadusi, mille alusel oleks võimalik esitada süüdistusi perevägivalla ja abielus toime pandud vägistamiste eest.

Konservatiivide väitel kahjustab konventsioon perekonna ühtsust, julgustab abielu lahutama ning et LGBT kogukond kasutab selle võrdsusest rääkivaid sätteid ära ühiskonnas aktsepteeritavuse saavutamiseks.

Presidendi dekreet ilmus laupäeva hommikul ametlikus väljaandes, vallandades inimõigusorgaisatsioonide pahameele ja üleskutsed Istanbulis tänavatele tulla.

Suurima opositsioonierakonna Vabariikliku Rahvapartei (CHP) aseesimees Gökçe Gökçen ütles, et konventsioonist lahkumine tähendab, et naised jäävad teise sordi kodanikeks ja neid võib tappa.

«Me jääme ellu teist ja teie kurjusest hoolimata, ning toome konventsiooni tagasi,» tõotas ta Twitteris.

Türgi on konventsioonist lahkumist arutanud sestpeale, kui üks Erdoğani partei ametnik selle küsimuse eelmisel aastal tõstatas.

Naised on kõikjal riigis meelt avaldanud ja nõudnud valitsuselt leppele kindlaks jäämist.

Töö- ja sotsiaalminister Zehra Zümrüt Selçuk ütles konventsiooni hülgamist põhjendades laupäeval uudisteagentuurile Anadolu, et naiste õigused on tagatud Türgi põhiseaduse ja siseriiklike regulatsioonidega.

«Me jätkame võitlust vägivallaga nulltolerantsi põhimõttel,» kinnitas ta.

Koduvägivald ja naiste tapmine on Türgis tõsine probleem. 

Inimõigusorganisatsiooni We Will Stop Femicide andmetel tapeti eelmisel aastal 300 naist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles