Myanmari tervishoiutöötajad avaldasid meelt sõjaväehunta vastu

Copy
Meeleavaldajad Mandalay linnas barrikaadide taha varjumas. Foto on illustreeriv.
Meeleavaldajad Mandalay linnas barrikaadide taha varjumas. Foto on illustreeriv. Foto: Reuters/ScanPix

Arstid ja õed tulid Myanmari keskosas Mandalay linnas pühapäeva varahommikul tänavatele, et hoiduda vastasseisust julgeolekujõududega, kes on sel nädalavahetusel taas meeleavaldajaid julmalt maha surunud.

Riigis on rahutu sestpeale, kui sõjavägi veebruari alguses tsiviilvalitsuse kukutas ning selle juhid eesotsas Aung San Suu Kyiga vangi pani. Rahvas nõuab demokraatia taastamist, kuid julgeolekujõud on hakanud kasutama demonstrantide vastu üha rohkem jõudu, käiku lastakse kuulid ja pisargaas.

Vägivald ei heidutanud sadu arste ja õdesid, kes marssisid varavalges Suu Kyi plakatitega läbi Myanmari suuruselt teise linna, kultuuripealinnana tuntud Mandalay.

Just Mandalays on politsei ja sõdurid meeleavaldajate vastu kõige enam jõudu kasutanud ning kohaliku meedia sõnul korraldati protestiaktsioon varahommikul, et julgeolekujõudude sekkumist vältida.

Laupäeval sai kohalike vaatlejate andmetel Myanmaris meeleavaldustel surma neli inimest, kaks neist äripealinnas Yangonis.

Riigi põhjaosas Kale linnas korraldati öine küünaldega meeleavaldus ning protestijad jätsid tänavatele kirjad, milles palutakse ÜRO-l sekkuda ja vägivald peatada.

Vaatlejate andmetel on meeleavaldustel seni surma saanud üle 250 inimese, kuid arvatakse, et tegelik ohvrite arv võib olla suurem.

Kinni on peetud üle 2300 inimese.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles