Kaht ameeriklast süüdistatakse Ghosni põgenema aitamises

BNS
Copy
Carlos Ghosni
Carlos Ghosni Foto: Nissan

Tokyo prokuratuur esitas esmaspäeval kahele ameeriklasele süüdistuse endise Nissani bossi Carlos Ghosni abistamises Jaapanist põgenemisel 2019. aastal. 

Prokuratuuri teatel said Michael Taylor ja tema poeg Peter süüdistuse kurjategija põgenema aitamises seoses nende väidetava rolliga Ghosni toimetamisel Liibanoni, kus ta viibib endiselt rahvusvaheliselt tagaotsitavana.

Isa ja poeg vahistati läinud aastal USA-s Jaapani vahistamismääruse alusel. Jaapanisse jõudsid nad tänavu märtsis, kui nad kaotasid kohtuvõitluse väljaandmise vastu.

Süüdimõistmisel on tandem silmitsi kolmeaastase vabadusekaotusega.

Süüdistuse järgi aitasid nad korraldada operatsiooni, mille käigus peideti Ghosn kasti ja toimetati salaja eralennukile, et ta saaks Jaapanist kohtumõistmise eest pageda.

Väljaandmist vaidlustades väitsid Taylorid, et võivad olla Jaapani kinnipidamisasutuses silmitsi piinarikaste tingimustega, kuid USA ülemkohus lükkas nende kaebuse veebruaris tagasi.

Ghosn oli äriringkondades ülemaailmne kuulsus ja juhtis autotootjate Nissan-Renault-Mitsubishi kolmikliitu. Tema karjäär leidis järsu lõpu 2018. aasta novembris, kui Tokyo uurijad ta kinni pidasid.

Prantsuse, Liibanoni ja Brasiilia kodakondusega ärimehele esitati süüdistus finantskuritegudes, sealhulgas Nissani varade väärkasutamises enda rikastamiseks.

Pärast kuid kestnud kinnipidamist lasti ta kohtuprotsessi eel kautsjoni vastu vabaks. Jaapani prokurörid on tema pagemist nimetanud «üheks kõige uljamaks ja paremini orkestreeritud põgenemiseks lähiajaloos».

Liibanoni jõudes ütles Ghosn, et oli sunnitud põgenema, kuna kartis ebaõiglast kohtumõistmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles