Läti ekspeaminister sai süüdistuse pettuses ja rahapesus (1)

BNS
Copy
Andris Šķēle.
Andris Šķēle. Foto: LETA/Scanpix

Läti prokuratuur esitas esmaspäeval seoses võimalike rikkumistega digitelevisioonile üleminekul süüdistused endistele poliitikutele Andris Šķēlele ja Ainārs Šlesersile.

Prokuratuuri andmeil on ühele isikule esitatud süüdistused ulatuslikus pettuses ja rahapesus. BNS-i info kohaselt käivad need paragrahvid endise Läti peaministri Šķēle kohta. 

Endisele transpordiministrile Šlesersile esitati süüdistus pettuses. Tõkendmeetmeid endiste tipp-poliitikute suhtes ei rakendatud.

Süüdistus ulatuslikus pettuses näeb ette vabaduskaotuse kahest kuni kümne aastani koos kogu vara konfiskeerimisega või ilma. Ulatusliku rahapesu eest aga võib karistada kolme- kuni 12-aastase vabaduskaotusega koos vara konfiskeerimisega või ilma. 

Šķēle saatis ajakirjandusele avalduse, et peab süüdistust põhjendamatuks. Riiklik süüdistus tõlgendab tema meelest 2008. aasta sündmusi seoses avaliku konkursiga digitelevisiooni kasutuselevõtuks Lätis väga subjektiivselt ning ta loodab oma süütust kohtus võimalikult kiirelt tõestada. 

«Mul polnud alust eeldada, et mind kahtlustatakse seadusrikkumistes antud sündmustega seoses, sest 12 aasta jooksul kuni tänavu märtsini ei kutsutud mind kunagi seoses sellega ütlusi andma,» märkis ekspeaminister. 

Šlesers seevastu levitas pisut enne talle süüdistuse esitamist uudist, et kavatseb poliitikasse naasta. 

Digitelevisiooni juurutamist kavandati 20 aastat tagasi, kui peaminister oli Šķēle. Uurijate hinnangul oli see projekt, millest loodeti ebaausat tulu. Põhjustatud kahju suuruseks hinnatakse 7,6 miljonit eurot.

Kesksel kohal projektis oli Londonis registreeritud firma Kempmayer Media Limited, mis oli väidetavalt off-shore omanike «postkastiks».

Asjaga seoses on süüdistus esitatud veel viiele inimesele. 

Afäär avastati 2003. aastal. 

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles