Leedu kutsus Hiina suursaadiku sanktsioonide kohta aru andma (4)

Copy
Leedu välisminister Gabrielius Landsbergis.
Leedu välisminister Gabrielius Landsbergis. Foto: HANNIBAL HANSCHKE/AFP/SCANPIX

Leedu välisministeerium kutsus täna välja Hiina suursaadiku, et avaldada protesti seimiliikmele Dovilė Šakalienėle ja teistele Euroopa Liidu kodanikele kehtestatud sanktsioonide vastu.

Välisministeeriumi teatel kutsuti Hiina suursaadik välja protestimaks Hiina sanktsioonide vastu, mis kehtestati parlamendiliikmele Dovilė Šakalienėle, Euroopa poliitikutele ja Hiina inimõiguste kaitsjatele.

Hiina teatas eile vastuseks Euroopa Liidu sanktsioonidele uiguuride kohtlemise eest sanktsioonide kehtestamisest kümnele eurooplasele, teiste seas poliitikutele ja teadlastele. Nende seas on ka viis Euroopa Parlamendi liiget. Lisaks kehtestati sanktsioonid neljale juriidilisele isikule.

Leedust kanti musta nimekirja ka riigi alaline esindaja Euroopa Liidu juures Aušra Semaškienė.

Hiina suursaadikule rõhutati, et EL-i piirangud on suunatud jultunud inimõigusrikkumiste ja väärkohtlemiste vastu kogu maailmas.

«Suursaadikule tuletati meelde, et inimõiguste kaitse on Leedu välispoliitika kauaaegne eesmärk ja valitsuse prioriteet, ja et Hiinat ärgitatakse vastumeetmete asemel tegelema inimõigusrikkumistega,» öeldakse välisministeeirumi avalduses.

Samuti kutsusid Hiina suursaadiku välja Belgia ja Hollandi valitsused.

Belgia soovis pärida aru Belgia parlamediliikmele kehtestatud sanktsioonide kohta, teatas täna valitsuse allikas. Belglastest on Hiina mustas nimekirjas parlamendi liige Samuel Cogolati, kes nimetas Xinjiangis toimuvat genotsiidiks.

Belgia välisminister kritiseeris eurooplastele kehtestatud Hiina sisenemise keeldu.

Hollandi Erakonna Demokraadid 66 liige Sjoerd Sjoerdsma ütles, et Hiina reaktsioon näitab, kuivõrd süüdistused uiguuride vastases genotsiidis Xinjiangi provintsis neile tegelikult korda lähevad.

«Hollandi valitsus on suursaadiku välja kutsunud Sjoerd Sjoerdsma Hiina keelunimekirja panemise pärast,» kinnitas välisministeeriumi esindaja AFP-le.

Euroopa Liidu välisministrid kiitsid eile heaks sanktsioonid seoses inimõiguste rikkumisega Hiinas ja Myanmaris. 

Uiguuri vähemuse õiguste rikkumise eest kanti musta nimekirja neli Hiina ametiisikut. Tegemist on esimese korraga pärast 1989. aasta Tiananmeni veresauna, kus Brüssel rakendab Hiina suhtes meetmeid seoses inimõiguste rikkumisega. 

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles