Brasiilia ülemkohus: Lula süüdi mõistnud kohtunik oli erapoolik

BNS
Copy
Luiz Inácio Lula da Silva
Luiz Inácio Lula da Silva Foto: Zumapress/Scanpix

Brasiilia ülemkohus otsustas teisipäeval, et kohtunik Sérgio Moro oli «erapoolik», kui mõistis 2017. aastal endise presidendi Luiz Inácio Lula da Silva süüdi korruptsioonis.

Tegemist on järjekordse võiduga oma tagasitulekut kavandavale vasakpoolsete liidrile.

Kohtu teine koda langetas häältega 3:2 otsuse kaks nädalat pärast seda, kui üks selle kohtunikke oli tühistanud Lula süüdimõistmise korruptsioonis protseduurilistel põhjustel. See võib avada talle võimaluse kandideerida 2022. aasta valimistel praeguse parempoolse riigipea Jair Bolsonaro vastu. 

Brasiiliat ajaloolistel majandusbuumi aastatel 2003-2010 juhtinud Lula on endiselt riigi populaarsemaid poliitikuid, kuigi ta maine sai kõvasti kahjustada, kui ta väidetava altkäemaksuvõtmise eest 26 aastaks vangi mõisteti.

Süüdimõistva otsuse vaidlustanud Lula vabanes apellatsiooni arutamise ajaks vanglast mullu novembris. Viimaste arvamusuuringute kohaselt on endisel metallitöölisel ja ametiühingujuhil suurimad võimalused takistada Bolsonaro tagasivalimist.

«Tänane otsus on järjekordne poliitiline võit ekspresident Lulale, kelle kõlblikkust (kandideerida 2022. aasta presidendivalimistel) on üha tugevamini kinnitanud iga järjekordne ülemkohtu otsus,» märkis konsultatsioonifirma Prospectiva.

Otsuse saab edasi kaevata 11-liikmelise ülemkohtu täiskogule, kuid õigusanalüütikute hinnangul ei ole selle tagasipööramine tõenäoline. 

Löök kohtunik Morole

Kohtu otsus oli viimane pööre saagas, mis hõlmab ka kohtusaali draamat. Koda oli otsustamas 3:2 häältega Lula vastu, kuni kohtunik Carmen Lucia viimasel hetkel oma meelt muutis. 

Lula mõisteti süüdi osana operatsioonist Autopesu – riikliku naftafirmaga Petrobras seotud ulatuslikust korruptsioonijuurdlusest.

Kuid Lula ise on algusest saadik väitnud, et süüdimõistmine oli poliitiliselt motiveeritud ja mõeldud takistama tema võimalikku naasmist riigipea ametisse. 

Uurijad paljastasid 2015. aastal naftafirmat ümbritseva ulatusliku petuskeemi, mille raames petsid Petrobrasi juhid ja alltöövõtjad ettevõttelt aastakümne jooksul üle kahe miljardi dollari ning andsid poliitikutele ja parteidele altkäemaksu.

Ülemkohtu teisipäevane otsus on ränk löök Morole, kes vedas Autopesu uurimist. 

Moro usaldusväärsust korruptsioonivastase võitlejana on kahandanud lühiajaline teenimine Bolsonaro justiitsministrina ning häkitud telefonisõnumid, mis paljastasid väidetavalt tema koostöö prokuröridega Lula süüdimõistmiseks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles