Hollandi kohus käskis islamivastase filmi autorile süüdistuse esitada

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hollandi paremäärmuslik poliitik Geert Wilders esinemas Euroopa Parlamendis.
Hollandi paremäärmuslik poliitik Geert Wilders esinemas Euroopa Parlamendis. Foto: AFP / Scanpix

Hollandi kohus otsustas anda prokuratuurile korralduse esitada süüdistus parempoolsele poliitikule Geert Wildersile seoses viimase islamivastaste avaldustega.


Kümme aastat parlamendis olnud Wilders avaldas eelmisel aastal internetis oma lühifilmi, milles ta samastas islamit vägivallaga ja koraani Adolf Hitleri kurikuulsa teosega Mein Kampf, vahendas

BBC News

.

Vabaduspartei liider on aga sellega kohtu hinnangul solvanud moslemeid ning levitanud viha nende vastu. «Demokraatlikus süsteemis võetakse vihakõnet nii tõsiselt, et avalikkuse huvides on... tõmmata selge piir,» seisab kirjalikus seisukohas.

Wilders ütles meediale kommentaariks, et see on «mustaks päevaks nii temale kui sõnavabadusele» laiemalt. «Ma olen vapustatud. Ma ei oodanud seda absoluutselt,» tunnistas poliitik agentuurile ANP.

Amsterdami kohus arutas seda küsimust pärast arvukate kaebuste saamist kodanikelt, kellele ei meeldinud prokuratuuri varasem keeldumine Wildersile süüdistuse esitamisest filmi «Fitna» pärast, mida peetakse islamit solvavaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles