Suessi kanalis kinni jäänud hiigellaeva tõttu on maailma olulisim veetee suletud

Copy
Suessi kanalis laevaliikluse peatanud hiiglaslik kaubalaev Ever Given.
Suessi kanalis laevaliikluse peatanud hiiglaslik kaubalaev Ever Given. Foto: AFP / Scanpix

Suessi kanali administratsioon proovib ekskavaatorite ja pukserite abil nihutada Suessi kanalisse kinni jäänud hiiglaslikku kaubalaeva. On oht, et liiklus maailma ühel olulisemal veeteel võib olla häiritud veel mitu päeva.

Suessi kanaliamet (SCA) teatas, et proovib liigutada Taiwanile kuuluvat, kuid Panama lipu all sõitvat 400 meetri pikkust ja 59 meetri laiust laeva Ever Given, mille liivatorm teisipäeval kanalisse põiki puhus. Esmalt teatati voolukatkestusest laeval, täpsemat põhjust, miks laev kursist kõrvale kaldus ning vööriga kaldasse sõitis, ei ole kinnitatud. 

Satelliidipiltidelt on näha, et laev on jäänud kinni diagonaalselt üle terve kanali.

Suessi kanali administratsiooni avaldatud foto katsetest vabastada kanalisse kinni jäänud konteinerilaeva Ever Given vöör kanali kaldast.
Suessi kanali administratsiooni avaldatud foto katsetest vabastada kanalisse kinni jäänud konteinerilaeva Ever Given vöör kanali kaldast. Foto: -/AFP

«Me ei ole midagi sellist varem näinud,» ütles finantsteabefirma Refinitiv Lähis-Ida nafta- ja laevandusekspert Ranjith Raja. Laevaliiklust seiravatelt veebilehtedelt on näha, et kanali suudmete juurde on kogunenud rohkelt kanali läbimist ootavaid laevu. Kanal lühendab laevateed India ookeanist Atlandile umbes nädala võrra, mistõttu paljud laevafirmad eelistavad suezmax klassi laevadega kasutada seda Punast merd Vahemerega ühendavat kunstlikku veeteed. 

«On tõenäoline, et ummiku kõrvaldamine võtab mitu päeva või isegi nädalat, kuna sellel on järelmõju teistele konvoidele.»

Ummik on mõjutanud ka maailma naftaturge. Toornafta futuuride hind kerkis kolmapäeval kuus protsenti.

Laeva operaator, Singapuri firma Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM) teatas, et laeva 25 meeskonnaliiget on terved ja laev ning selle last pole samuti kannatada saanud.

Suessi kanalit läbis mullu pea 19 000 laeva ja rohkem kui miljard tonni kaupa, teatas SCA.

Egiptus teenis kanali pealt mullu 5,6 miljardit dollarit käivet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles