Iraan võitleb BBC uue pärsiakeelse telekanali vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
BBC World Service teatas aasta alguses uue pärsiakeelse kanali avamisest.
BBC World Service teatas aasta alguses uue pärsiakeelse kanali avamisest. Foto: AFP / Scanpix

Iraan hoiatas kolmapäeval BBC Teherani bürood, et see ei teeks koostööd BBC äsjaavatud pärsiakeelse telekanaliga, millel ei lubata Iraanis tegutseda, teatas uudisteagentuur Fars.


«BBC ingliskeelse kanali suhtes astutakse samme, kui see oma õigusi kuritarvitab ja BBC pärsiakeelsele kanalile uudiseid teeb. Me hoiame sellel kogu aeg silma peal,» ütles Iraani kultuuriminister Mohammad Hossein Saffar Harandi.

«See pärsiakeelne kanal ei ole tehtud heade kavatsustega ning nad kajastavad samu küsimusi pärsia ja inglise keeles isemoodi,» ütles Harandi, kelle ministeeriumi pädevusse kuuluvad välismeedia litsentsid ja jälgimine.

Ministri kinnitusel ei tohi BBC pärsiakeelne kanal «Iraanis kohapeal tegutseda ega reportaaže teha». Ta hoiatas seetõttu kohalikke ajakirjanikke, et nad BBC-ga koostööd ei teeks.

«BBC ja Suurbritannia on varemgi rahutusi õhutanud ning teistes riikides eri rühmi üksteise vastu ässitanud,» tsiteeris ministrit uudisteagentuur ILNA.

Uus pärsiakeelne telekanal alustas tööd 14. jaanuaril, võttes sihtgrupiks piirkonna 100 miljonit pärsia keele kõnelejat: 70 miljonit Iraanis, 20 miljonit Afganistanis ning 10 miljonit Tadžikistanis ja Kesk-Aasias.

Briti ringhäälingukompanii on alates 1940. aastast edastanud pärsiakeelseid raadiosaateid ning selle pärsiakeelset võrgukülge kasutab 700 000 inimest kogu maailmas, ütles BBC.

Satelliittelevisiooni keelule vaatamata on Iraani elumajade katustel ohtralt satelliiditaldrikuid, mis toovad kodudesse kümneid USA ja Euroopa pärsiakeelseid telekanaleid.

Rahvusvahelistel uudisteagentuuridel, välismaistel telekanalitel ja ajalehtedel on Iraanis oma korrespondendid.

«Uudisteagentuurid on teine asi kui BBC pärsiakeelne kanal ning küsimus on meediakanalis, mis avati meie keeles ja keskendub Iraanile,» ütles minister. «Nad tahavad teatud operatsioone läbi viia ja me ei tohiks neil seda lihtsalt naiivselt teha lasta.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles