Aktivistid: Myanmari hunta tappis relvajõudude päeval ligi 90 inimest (7)

Copy
Myanmar sõjaväehunta juht Min Aung Hlaing.
Myanmar sõjaväehunta juht Min Aung Hlaing. Foto: EPA/Scanpix

Myanmari julgeolekujõud tapsid kohalike aktivistide andmeil laupäeval kogu riigis ligi 90 inimest; samal ajal tähistas hunta pealinnas Naypyidaw's suurejoonelise sõjaväeparaadiga relvajõudude päeva. 

«Õhtu hakuks oli tapetud vähemalt 89 inimest,» teatas kohalik poliitvangide abistamise ühendus, mis registreerib riigipöörde järel hukkunute arvu. 

ÜRO nimetas laupäeval vägivalda šokeerivaks, öeldes, et neil on andmeid hulgast hukkunutest, teiste seas lastest.

Myanmar on kaoses alates sõjaväelisest riigipöördest ja tsiviiljuhi Aung San Suu Kyi vangistamisest veebruari alguses, mis kutsus kogu riigis esile suure demokraatiameelse vastuhakulaine.

Sõjavägi on meeleavaldused jõhkralt maha surunud. 

«Meile on laekunud andmed hulgast tapetutest, sealhulgas lastest, sadadest vigastatutest & massilistest vahistamistest,» kirjutas ÜRO inimõigusvoliniku büroo oma Twitteri-postituses. 

«See vägivald suurendab riigipöörde ebaseaduslikkust ja selle juhtide süüd,» lisas ta.

Pressiesindaja Ravina Shamdasani ütles AFP-le, et ÜRO ei ole veel suutnud teadetele sõltumatut kinnitust leida, kuid lisas, et paljude teadete kohaselt vähemalt 40 paigast reageerivad politsei ja sõdurid rahumeelsetele protestidele surmava jõuga.

Tema sõnul on hukkunuid 83 ja 91 vahel. Neljal puhul teatati tapetud lastest. 

Hunta juht kindral Min Aung Hlaing kaitses relvajõudude päeva paraadil peetud kõnes taas sõjaväelist riigipööret ja lubas, et hunta loobub uute valimiste järel võimust, täpsustamata samas, millal valimised võiksid aset leida.

Samal ajal ähvardas kindral huntat vastustavaid meeleavaldajaid riigi rahu ja julgeoleku ohtuseadmise eest, mida ei võivat lubada. 

«Myanmari relvajõudude 76. aastapäev raiuti ajalukku terrori ja häbi päevana. Relvastamata tsiviilisikute, sealhulgas laste tapmine on tegu, mida ei saa õigustada,» kirjutas Euroopa Liidu esindus Yangonis laupäeval sotsiaalmeedias.

Relvajõudude päev tähistab Myanmaris kohaliku vastuhaku algust Jaapani okupatsioonile Teise maailmasõja ajal. Tavaliselt toimub siis sõjaväeparaad, kus osalevad ka välisohvitserid ja diplomaadid.

Hunta ei ole aga rahvusvaheliselt tunnustatud ning vaid kaheksa delegatsiooni käisid laupäevasel üritusel, nende hulgas Hiina ja Venemaa.

Riikliku ringhäälingu sõnul esindas Venemaad asekaitseminister Aleksandr Fomin. Interfaxi andmetel esitleti paraadil ka Vene sõjatehnikat. 

Myanmari valitud parlamendiliikmete rühm Pyidaungsu Hluttaw´ esinduskomitee (CRPH) mõistis vägivallalaine ajal toimunud sõjaväe jõudemonstratsiooni hukka. 

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles