Briti peaminister ei näe põhjust viirusepiiranguid leevendamata jätta

Copy
Boris Johnson.
Boris Johnson. Foto: JESSICA TAYLOR/UK PARLIAMENT HANDOUT/EPA

Briti peaminister Boris Johnson kinnitas laupäeval, et jääb kindlaks lubatud viirusepiirangute leevendamisele, rääkides võimalusest võtta klaas õlut ja käia juuksuris, kuigi teadlased hoiatasid uute nakkavamate viirustüvede eest.

Käivitades konservatiivide valimiskampaania mais toimuvateks kohalikeks valimisteks, kinnitas Johnson, et tema valitsuse korraldatud massvaktsineerimine ja ettevõtlust soodustav poliitika aitavad kaasa majanduse taastumisele «süst süsti ja töökoht töökoha haaval».

Walesist sai esimene Ühendkuningriigi osa, kus lõppesid laupäeval talvise viiruse teise laine ajal kehtestatud reisipiirangud.

Esmaspäevast leevendatakse liikumispiiranguid ka Inglismaal, õues lubatakse kuni kuue osalejaga kogunemisi. Valitsus plaanib alates 12. aprillist lubada tarbida alkoholi pubide aedades ja ka juuksurid tohivad siis uksed avada.

Johnson tunnistas, et üle Euroopa liigub koroonaviiruse kolmas laine, mis võib umbes kolme nädala pärast tabada ka ÜK-d.

Kuid «oluline erinevus» mullusega võrreldes on see, et nakatumiste ja koroonapatsientide arvu suurenemist saab vaktsineerimisega «piisavalt leevendada».

«Praegu ei näe ma viiruseandmetes midagi, mis võiks mind kõrvale kallutada meie vabaduse teekaardilt, kus keerame oma majanduse lukust lahti ja naaseme elu juurde, mida armastame,» ütles ta virtuaalsel konservatiivse erakonna üritusel.

Ulja soenguga peaminister lisas: «Vaid mõne päeva pärast saan minna juuksurisse». «Kuid mis veelgi olulisem, saan minna tänavale ja võtta ettevaatlikult, kuid pöördumatult pubis klaasi õlut.»

Briti vaktsineerimiskava alusel on praeguseks saanud esimese vaktsiinidoosi vähemalt 29 miljonit täiskasvanut ning valitsus plaanib vaktsineerimisega ühele poole saada juuli lõpuks.

Kuid endiselt ollakse valvel nakkavamate viirusetüvede osas, nagu need, mis pärit Brasiiliast ja Lõuna-Aafrika Vabariigist.

Briti vaktsiiniminister Nadhim Zahawi ütles ajalehele The Telegraph, et valitsus saab hakata riskirühmadele lisavaktsiini tarnima septembris, sealhulgas tervishoiutöötajaile ning üle 70-aastastele.

Ta ütles, et ministrid loodavad, et sügiseks on olemas üle kaheksa erineva vaktsiini, võrreldes praegu ÜK-s saada oleva kahe vaktsiiniga. Loodetavasti on ka selline vaktsiin, mis kaitseb vaid ühe manustatud doosiga kõigi kolme viirusetüve vastu.

Mike Tildesley, üks valitsuse teadusnõunikest, rõhutas vajadust säilitada valvsus. «Lühiperspektiivis oleme mures uute viirusetüvede pärast,» ütles ta Times raadiole.

«Ent kui suudame neid pikema aja jooksul eemal hoida, piisavalt kaua, kuni arendatakse lisavaktsiin, siis see võiks meid talve hakul kaitsta.»

Samal ajal on Suurbritannia pööranud tülli Euroopa Liiduga ÜK ettevõtte AstraZeneca vaktsiinitarnete tõttu, millega seoses teatas EL reedel, et viimane peab liidu vaktsiinitarnetega järjele saama, enne kui hakkab mujale eksportima.

Downing Streeti kõneisiku sõnul rõhutas Johnson reedel USA presidendi Joe Bideniga peetud telefonivestluses, et «üleilmne juurdepääs vaktsiinidele on pandeemia võitmisel võtmetähtsusega.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles