Tšehhis mälestati rohkem kui 25 000 koroonaohvrit

Copy
Praha vanalinna väljakule maalitud ristid koroonaviiruse tõttu surnud rohkem kui 25 000 inimese mälestuseks.
Praha vanalinna väljakule maalitud ristid koroonaviiruse tõttu surnud rohkem kui 25 000 inimese mälestuseks. Foto: AP / Scanpix

Aasta möödudes riigi esimesest koroonasurmast mälestab Tšehhi Vabariik kõiki oma pandeemiaohvreid, kelle arv on tõusnud juba üle 25 000.

Esmaspäeva keskpäeval helisesid kirikukellad, et meenutada 95-aastast meest, kes aasta tagasi Praha haiglas esimesena taudi tagajärjel suri. 

Nüüd on Tšehhi Vabariik jõudnud koroonasuremusega elanikkonna suurust arvestades maailma tippu, jäädes Johns Hopkins ülikooli andmeil maha vaid kääbusriigist San Marinost.

Aktivistid maalisid Praha vanalinna väljaku munakividele sel nädalal tuhandeid valgeid riste kõigi surnud koroonahaigete mälestuseks. Nad süüdistavad valitsust ebaadekvaatses pandeemiahalduses.

Üks ohvriristidest on mõeldud raamatumüüjale Jaromir Vytopilile, kelleta Praha ja Brno vahel asuv Pelhřimovi linnake pole enam endine. 

83-aastasena surnud Vytopil tegutses raamatumüüjana ligi kuus aastakümmet. Tema raamatupoest sai osta raamatuid, muusikat ja kaarte, aga veel enam kujunes see sümboolseks paigaks, kus inimesed aega veeta armastasid. 

Kui eelmise aasta lõpus tuli teade Vytopili surmast, toodi poe ette hulgaliselt lilli, teda leinasid sajad inimesed. 

Vytopili töö raamatumüüjana ulatus ka tema poest väljapoole. Ta andis raamatukogudele soovitusi raamatute hankimiseks, aitas korraldada üritusi ning julgustas lapsi lugema.

1968. aasta Praha kevadel kannatas tema raamatupood ränkade Nõukogude repressioonide all ning ta oli sunnitud suure osa raamatutest ära peitma.

Oma vanusest hoolimata ei plaaninud Vytopil pensionile jääda. «Raamatupood oli kogu tema elu,» ütles Vytopili poeg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles