New Yorgi seadusandjad legaliseerisid rekreatiivse kanepi müügi

Copy
Marihuaana.
Marihuaana. Foto: ALLYSE PULLIAM/Allyse Pulliam

USA New Yorgi osariigi seadusandjad jõudsid pühapäeval kokkuleppele rekreatiivse kanepi müügi lubamises.

Praegu tohib juba 14 osariigis osta kanepit mitte üksnes ravi eesmärgil, kuid New Yorgi viimaste aastate pingutused kanepi legaliseerimisel olid seni liiva jooksnud.

Demokraadid, kellel on nüüd osariigi esindajatekojas kindel enamus, muutsid seaduse vastuvõtmise selle aasta prioriteetiks ning demokraadist kuberneri Andrew Cuomo administratsiooni hinnangul võib kanepi legaliseerimine tuua osariigile igal aastal umbes 350 miljonit dollarit tulu.

«Minu eesmärk seaduseelnõu esitamisel oli lõpetada marihuaana keelu rassiliselt erinev jõustamine, mis raskendas erineva nahavärviga kogukondade olukorda kogu osariigis ning kasutada legaliseerimisega teenitud majanduslikku tulu nende samade kogukondade aitamiseks ja tervendamiseks,» ütles senaator Liz Krueger, kes juhib senati rahanduskomiteed ning oli ka eelnõu esitaja.

Seaduse alusel tohiks marihuaanat müüa üle 21 aasta vanustele täiskasvanutele ning tuleks korraldada kanepitoodete klientidele tarnimise litsentseerimine. Elanikud tohivad isiklikuks tarbimiseks kasvatada kolme õitsvat ja kolme mitte õitsevat kanepitaime ning kohalikud omavalitsusest tohivad kanepi jaemüügist ka keelduda.

Seadus jõustuks vastuvõtmise hetkest, kuid müük ei algaks kohe, sest osariik peab paika panema ka vastavad reeglid ja looma müügi järelvalveorgani.

Osariigi alamkoja enamuse liider Crystal Peoples-Stokes ennustas reedel, et müügiga alustamiseks kulub poolteist kuni kaks aastat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles