Armeenia opositsioon nõudis Pašinjani täielikku tõrjumist võimult

Copy
Armeenia president Nikol Pašinjan.
Armeenia president Nikol Pašinjan. Foto: Hayk Baghdasaryan/Photolure/ÒÀÑÑ/Scanpix

Armeenia parlamendiväline opositsioon keskendub peaminister Nikol Pašinjani täielikule tõrjumisele võimult, rõhutasid meeleavaldajad pühapäeval pealinnas Jerevanis protestides.

Pašinjan ütles pühapäeval, et kavatseb aprillis tagasi astuda erakorraliste üldvalimiste läbiviimiseks, kuid jääda samas valitsusjuhi kohusetäitjaks.

«Me peame muutma Pašinjani de jure tagasiastumise de facto tagasiastumiseks ja tõrjuma ta võimult,» ütles opositsioonilise Isamaa Päästmise Liikumise koordinaator Iškan Sagateljan meeleavaldusel.

Opositsiooniliikumine alustab ringsõite Armeenia eri piirkondades, et saavutada üleriigiline nõudmine peaministri tagasiastumiseks, sõnas ta. Ennetähtaegsed üldvalimised on kavandatud 20. juunile.

Armeenia parlament tühistas kolmapäevasel istungil sõjaseisukorra, mis kehtestati 2020. aasta 27. septembril seoses relvakonfliktiga Mägi-Karabahhis.  Ettepaneku esitasid opositsioonifraktsioonid Õitsev Armeenia ja Helge Armeenia. 

Sõjaseisukorra tühistamist toetas 118 rahvasaadikut, üks parlamendiliige hääletas vastu ja üks ei hääletanud. 

Armeenia seaduste järgi ei saa ametisolevat peaministrit sõjaseisukorra ajal ametist tagandada. 

Armeenia relvakonflikt Aserbaidžaaniga puhkes septembris ja selles hukkus enam kui 6000 inimest. Relvarahu raames, mida vahendas Venemaa, nõustus Pašinjan loobuma aladest, mida on aastaid kontrollinud armeenia separatistid. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles