Mehhiko ja Guatemala ühendasid pingutused migrandivoogude peatamiseks (1)

Copy
Migrandid.
Migrandid. Foto: ED Jones/AFP

Mehhiko ja Guatemala ühendasid pingutused Ühendriikidesse pürgivate migrandikaravanide peatamiseks.

Valitsuste teatel on kahe riigi piirialadel käivitanud sõjaväe ja politsei ühisoperatsioon.

USA presidendi Joe Bideni administratsioon saatis esmaspäeval saadikud mõlemasse riiki olukorrale lahendust otsima seoses migrantide arvu märkimisväärse suurenemisega Ühendriikide lõunapiiril.

«Inimkaubitsejate kuritegelikud võrgustikud on sisendanud sisserändajatele illusiooni, et nad võivad USA piirile jõuda ilma riskideta,» märkis Mehhiko migratsiooniinstituudi juht Francisco Garduno.

«Seetõttu tugevdame oma kohalolekut Chiapase osariigis, et vältida laste ja noorukite kasutamist piiriületuseks niiöelda passidena,» lisas Garduno.

USA president Joe Biden ütles neljapäeval, et lõunapiiri migrandiprobleemides pole midagi uut, kuid tema administratsiooni poliitika on siiski tunduvalt humaansem, kui eelkäija Donald Trumpi oma.

USA koordinaator lõunapiiri küsimustes Roberta Jacobson ütles teisipäeval avalduses, mis oli adresseeritud dokumentideta migrantidele, et nad ei üritaks Ühendriikidesse tulla. «Ärge tulge piirile. Piir on suletud,» ütles ta helisõnumis, mille edastas USA saatkond Mehhiko pealinnas Mexico Citys. 

«Inimesi, kes kavatsevad reisida USA-sse korrapäratul viisil, ähvardab kuritegevuse ja inimsmugeldajate ohvriks langemise oht,» ütles Jacobson. 

Helisalvestis avaldati pärast seda, kui Jacobson oli pidanud USA riikliku julgeoleku nõukogu Ladina-Ameerika küsimuste ülema Juan Gonzaleze ja Mehhiko välisministri Marcelo Ebrardiga kohtumise. 

Avaldus tehti ajal, kui Kesk-Ameerika migrandid suunduvad majanduskriisi, kuritegevuse ja keskkonnahädade eest Mehhiko-USA piirile, et Ühendriikidesse pääseda. 

USA piiriametnike andmetel tabati ebaseaduslikult piiriületuskatselt vaid veebruaris 100 000 inimest. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles