Biden nimetas veresauna Myanmaris ennekuulmatuks (1)

Copy
Õhupüssiga meeleavaldaja Mandalays.
Õhupüssiga meeleavaldaja Mandalays. Foto: VIDEO OBTAINED BY REUTERS/via REUTERS

USA president Joe Biden nimetas pühapäeval veresauna Myanmaris täiesti ennekuulmatuks, kui kuulis, et viimaste meeleavalduste ajal tapeti enam kui 100 tsiviilisikut.

«See on kohutav,» ütles Biden ajakirjanikele.

«See on täiesti ennekuulmatu ja mulle edastatud informatsiooni põhjal on suur hulk palju inimesi tapetud täiesti asjatult,» rääkis Biden.

Euroopa Liit (EL) mõistis pühapäeval samuti hukka vastuvõetamatu vägivalla Myanmaris, kus viimaste meeleavalduste ajal sai surma vähemalt 107 inimest.

«Vägivalla eskaleerumine sõjaväe poolt relvajõudude päeval oma rahva vastu sooritatud enam kui 100 tsiviilmõrvaga on vastuvõetamatu,» ütles EL-i välispoliitika juht Josep Borrell avalduses.

«Myanmari sõjavägi tekitas tähtpäeva asemel õuduse ja häbi päeva,» lisas Borrell.

Üle kümne riigi relvajõudude juhid mõistsid laupäeval ühispöördumises hukka Myanmari julgeolekujõud. Ühispöördumisele kirjutasid alla USA, Suurbritannia, Jaapan, Lõuna-Korea, Austraalia, Kanada, Saksamaa, Kreeka, Itaalia, Taani, Holland ja Uus-Meremaa. 

Myanmari julgeolekujõud tapsid kohalike aktivistide andmeil laupäeval kümneid inimesi. Tegemist oli veriseima päevaga pärast seda, kui sõjavägi Myanmaris võimu haaras. 

Hunta tähistas pealinnas Naypyidaw's laupäeval suurejoonelise sõjaväeparaadiga relvajõudude päeva. 

Myanmar on kaoses alates sõjaväelisest riigipöördest ja tsiviiljuhi Aung San Suu Kyi vangistamisest veebruari alguses, mis kutsus kogu riigis esile suure demokraatiameelse vastuhakulaine.

Sõjavägi on meeleavaldused jõhkralt maha surunud. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles