Suri Watergate'i skandaaliga seotud endine FBI agent Gordon Liddy

BNS
Copy
Gordon Liddy
Gordon Liddy Foto: AFP/SCANPIX

USA-s suri 90-aastaselt endine Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) agent Gordon Liddy, kes oli seotud 1970. aastatel president Richard Nixoni ametist lahkumiseni viinud Watergate'i skandaaliga.

Liddy surmast teatas kolmapäeval Washington Post, mille ajakirjanikud seostasid omal ajal Nixoni administratsiooni 1972. aasta juunis toimunud sissemurdmisega Watergate'i hoonekompleksis asunud demokraatide peakorterisse.

Lehele kinnitas Liddy surma tema poeg Thomas Liddy, kes surma asjaolusid ei täpsustanud, kuid tema sõnul ei olnud see seotud koroonaviirusega. Perekonna sõnul olevat Liddy põdenud Parkinsoni tõbe.

Gordon Liddy suri teisipäeval tütre kodus Virginia osariigis Fairfaxi maakonnas. 

Watergate'i afääri tõttu oli president Richard Nixon 9. augustil 1974 sunnitud tagasi astuma. See oli esimene ja seni ainuke kord, kui USA president on ise ameti maha pannud. 

Oli Watergate'i pärast vanglas

Kohus mõistis Liddyle 1973. aasta märtsis pika vanglakaristuse osaluse eest sissemurdmises, salajases pealtkuulamises ja vandenõus. Demokraadist president Jimmy Carter leevendas 1977. aastal Liddy karistust ning ta vabanes vähem kui nelja ja poole aasta pärast.  

Vanglast vabanemise järel tegutses Liddy muu hulgas raadio saatejuhi, näitleja ja kirjanikuna. 

Liddyl oli Ühendriike raputanud Watergate'i skandaalis oluline roll. Ta osales Nixoni tagasivalimiskampaaniaga seoses kahes sissemurdmises demokraatide rahvuskomitee ruumidesse.  

Esmalt juhtis ta operatsiooni, kus paigaldati pealtkuulamisseadmeid, et Nixoni kampaaniameeskond mõistaks paremini demokraat George McGoverni plaane. Ning mõni nädal hiljem saatis ta kohale teise rühma, mis aga jäi vahele politseile. 

Nixon tõrjus esmalt Watergate'i süüdistusi kui naeruväärseid ja võitis 1972. aasta valimistel McGoverni kindlalt. Washington Posti ajakirjanike Bob Woodwardi ja Carl Bernsteini paljastuste tõttu skandaal siiski paisus. 

1974. aasta augustis astus Nixon ametist tagasi enne, kui talle tagandamissüüdistus jõuti esitada. Vabariiklasest riigipea asemele tõusnud asepresident Gerald Ford andis Nixonile armu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles