USA on valmis Iraani tuumaleppe juurde naasmiseks

Copy
Natanzi uraani rikastamise keskus.
Natanzi uraani rikastamise keskus. Foto: Raheb Homavandi / Reuters / Scanpix

USA välisministeerium tervitas neljapäeval Euroopa Liidu väljapakutud kohtumist Iraaniga ja teatas, et on valmis astuma samme tuumaleppe juurde naasmiseks.

«Me tervitame seda ilmselgelt positiivse edasiminekuna,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja Ned Price ajakirjanikele.

Price lisas, et juba on arutatud esialgseid mõlemapoolseid samme, mis on vajalikud, et taastada täielik vastavus 2015. aasta kokkuleppele.

Euroopa Liit teatas varem päeval, et Iraan ja tema rahvusvahelised partnerid peavad reedel virtuaalse kohtumise, kus arutatakse USA võimalikku naasmist Iraani tuumaleppe juurde.

Pärast Joe Bideni võitu USA presidendivalimistel on Washington, Teheran ja kokkuleppe Euroopa osapooled – Prantsusmaa, Saksamaa ja Suurbritannia – püüdnud seda päästa.

Iraani riigi televisioon teatas siiski alles teisipäeval, et riik ei lõpeta uraani rikastamist 20 protsendini enne, kui USA ei tühista kõiki sanktsioone.

«Kõrge Iraani ametiisik ütles telekanalile Press TV, et Teheran lõpetab uraani rikastamise 20 protsendini ainult juhul, kui USA vabastab eelnevalt Iraani sanktsioonidest,» edastati uudises.

Informeeritud allikatele viidanud väljaanne Politico kirjutas samal ajal, et USA kavatseb esitada Iraanile juba sel nädalal uue tuumaleppe ettepaneku, et alustada läbirääkimisi.

«Ettepanek kätkeb palvet Iraanile lõpetada mõningad tuumategevused nagu tsentrifuugide täiustamine ja uraani rikastamine 20 protsendini vastutasuks mõningate USA sanktsioonide leevendamisele,» ütles asjaga kursis olev allikas.

Tuumalepe nägi ette Iraani vastaste sanktsioonide kõrvaldamise vastutasuks Teherani tuumaprogrammi piiramisele.

USA endine president Donald Trump otsustas aga 2018. aastal ühepoolselt leppest lahkuda, et avaldada Teheranile maksimaalset survet.

Biden on USA uue presidendina väljendanud valmisolekut leppesse naasta, kuid administratsioon on siiani olnud seisukohal, et selleks peab Teheran asuma kõigepealt leppega võetud kohustusi täitma. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles