Hollandi peaminister sai umbusaldushääletusel napi võidu

Copy
Hollandi peaminister Mark Rutte.
Hollandi peaminister Mark Rutte. Foto: AP / Scanpix

Hollandi peaminister Mark Rutte sai parlamendis korraldatud umbusaldushääletusel napi võidu, teatasid reede varahommikul meediakanalid.

Hääletuse põhjuseks olid kuuldused, et ta oli koalitsioonikõneluste ajal tõde varjanud.

«Jätkan peaministrina ja kavatsen teha rasket tööd usalduse taastamiseks,» lubas Rutte, kelle erakond sai märtsis toimunud valimistel enim kohti.

Rutte vastu hääletasid kõik opositsiooniparteid, kuid toetasid kaks peamist parlamendierakonda ehk vasaktsentristlik partei D66 ja paremtsentristlik Kristlikud Demokraadid (CDA), mis moodustasid osa tema eelmisest koalitsioonist.

Tüli sai alguse, kui üks läbirääkijatest kiirustas koalitsioonikõnelustelt minema, kui oli saanud teada positiivsest koroonatesti tulemusest ja ühel fotograafil õnnestus tema märkmetest pilt teha. Seal oli märkus rahvaesindaja Pieter Omtzigti kohta, millest loeti välja, et mehele on pakutud ministrikohta tema vaigistamiseks.

Omtzigt oli niiöelda vilepuhujaks viimases skandaalis, mille tõttu Rutte eelmine valitsus jaanuaris tagasi astus. 

Rutte valitsus astus tagasi seoses skandaaliga, mille käigus süüdistati tuhandeid lapsevanemaid ebaõiglaselt perehüvitise väljapetmises aastatel 2013-2019 ja jäeti seetõttu toetustest ilma. 

Parlamendijuurdlus tõi detsembris ilmsiks, et riigiametnikud jätsid toetusteta tuhanded perekonnad ja paljudelt nõuti kümnetesse tuhandetesse eurodesse ulatuva toetuse tagasimaksmist, mis viis nad tõsistesse rahalistesse raskustesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles