Viinis peetakse tuleval nädalal uusi kõnelusi Iraani tuumaleppe üle

Copy
Iraani president Hassan Rouhani kutsumas USAd tühistama islamivabariigile kehtestatud sanktsioone.
Iraani president Hassan Rouhani kutsumas USAd tühistama islamivabariigile kehtestatud sanktsioone. Foto: ZUMAPRESS.com / Scanpix

Maailma suurriigid ja Teheran leppisid reedel kokku, et kohtuvad järgmisel nädalal Viinis arutamaks Iraani tuumaleppega seonduvat, teatas Euroopa Liit.

Lisaks toimuvad «eraldi läbirääkimised» USA ja leppe vahendajate vahel, edastas EL.

Avalduse kohaselt kohtutakse Viinis, et «selgitada sanktsioonide lõpetamist ning tuumaprogrammi rakendamist, sealhulgas vastavate ekspertgruppide kohtumiste teel».

«Koordinaator intensiivistab ühtlasi kontakte Viini, kõikehõlmava tegevuskava (JCPOA) osapoolte ja USA vahel,» märgiti avalduses.

Euroopa Liidu, Hiina, Prantsusmaa, Saksamaa, Venemaa, Suurbritannia ja Iraani avalduses rõhutati, et nad on valmis tervitama USA naasmist tuumaleppesse.

Iraani televisioon tsiteeris reedel islamivabariigi tuumaläbirääkijat Abbas Araghchit, kelle sõnul «ei vaja USA naasmine tuumaleppesse mingeid läbirääkimisi ning tee on üsna selge».

«USA saab naasta leppesse ja lõpetada seaduse rikkumine samal viisil kui ta lahkus leppest ja kehtestas ebaseaduslikud sanktsioonid Iraanile,» ütles Araghchi.

USA eelmine president Donald Trump viis Ühendriigid 2018. aastal Iraani tuumaleppest välja, kuid tema mantlipärija Joe Biden on andnud mõista, et Washington on valmis naasma.

Iraan on korduvalt rõhutanud, et naaseb leppe tingimuste täitmise juurde, kui USA täidab omapoolseid kohustusi ja lõpetab sanktsioonid.

Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) teatel on Iraan viimase kahe aasta jooksul kogunud suure hulga tuumamaterjali ja uusi võimekusi ning kasutanud aega «oma oskuste silumiseks neis valdkondades».

Tagasi üles