USA, Jaapan ja Lõuna-Korea ilmutasid ühtsust Põhja-Korea suhtes (1)

Copy
USA riiklik julgeolekunõunik Jake Sullivan.
USA riiklik julgeolekunõunik Jake Sullivan. Foto: AFP / Scanpix

Ühendriigid, Jaapan ja Lõuna-Korea ilmutasid reedel Marylandi osariigis peetud kohtumisel ühtse rindena muret Põhja-Korea tuuma- ja raketiprogrammide pärast.

USA riiklik julgeolekunõunik Jake Sullivan kohtus Annapolises asuvas mereväeakadeemias silmast silma oma Lõuna-Korea ja Jaapani ametivendadega Suh Hooni ja Shigeru Kitamuraga. 

Kõrged ametiisikud märkisid ühisavalduses, et jagavad muret Põhja-Korea tuuma- ja ballistiliste rakettide programmide pärast ning lubasid teha koordineeritud kolmepoolset koostööd tuumadesarmeerimise nimel. 

Nad leidsid, et rahvusvaheline kogukond, sealhulgas Põhja-Korea, peavad täielikult jõustama ÜRO Julgeolekunõukogu vastavad resolutsioonid ning et rahu ja stabiilsuse säilitamiseks Korea poolsaarel on vaja ennetada tuumarelva levikut ja tugevdada heidutust.

USA presidendi Joe Bideni teisi prioriteete puudutades arutasid julgeolekuametnikud ka võitlust Covid-19 ja kliimamuutuse vastu ning võimalusi taastada demokraatia Myanmaris.

Bideni administatsioonil on peagi valmimas raport, kuidas tegelda Põhja-Koreaga pärast Donald Trumpi tavatut personaalset diplomaatiat sealse autoritaarse liidri Kim Jong-uniga. 

Endine president kohtus kolm korda Kimiga, kellesse ta ütles olevat «armunud». See suhtlus leevendas pingeid, kuid mingi alalise leppeni ei viinud. 

Biden kritiseeris teravalt Trumpi ja Kimi kohtumisi, mis tema sõnul andsid legitiimsuse maailma ühele julmemale liidrile, kuid on väljendanud samas ka ise valmisolekut diplomaatiaks. 

Bideni administratsiooni ametnikud toetavad ilmselt madalama taseme kohtumiste taastamist ning hoiduvad kõrgete panustega dramaatilistest tippkohtumistest. 

Biden hoiatas Põhja-Koread ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioonide rikkumise eest pärast seda, kui Pyongyang hiljuti USA ametiisikute hinnangul ballistilisi rakette katsetas. 

USA ametnike sõnul rääkis Sullivan Jaapani ja Lõuna-Korea juhtidega ka üleilmsest pooljuhtide nappusest seoses Covid-19 tagajärjel katkenud tarneahelatega, mis on tekitanud probleeme auto- ja elektroonikatööstuses. 

Paljudes küsimustes, nagu näiteks vastuseis tõusvale Hiinale, on rõhk asetatud liitlastele,  nagu Jaapan ja Lõuna-Korea, kelle omavahelised suhted on hoolimata nende mõlema lepetest Washingtoniga pingelised.

USA välisminister Antony Blinken ja kaitseminister Lloyd Austin külastasid möödunud kuul üheskoos Tokyot ja Souli. Mõlema jaoks oli tegemist esimese välisvisiidiga oma praeguses ametis. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles