USA veteranpolitseinik nimetas jõukasutust Floydi vastu täiesti tarbetuks (2)

Copy
Minneapolise veteranpolitseinik Richard Zimmerman.
Minneapolise veteranpolitseinik Richard Zimmerman. Foto: ZUMAPRESS.com / Scanpix

Politseinik Derek Chauvini jõukasutus George Floydi vastu oli täiesti tarbetu, ütles reedel kohtus Minneapolise politsejõudude kõige staažikam liige.

Leitnant Richard Zimmermani sõnul rikkus mõrvas süüdistatud Chauvin, kes oli töötanud korrakaitsjana 19 aastat, Minneapolise politsei jõukasutuse reegleid. 

Zimmerman ütles prokurör Matthew Frankile, et vaatas nii kõrvalseisja videot kui ka politseinike endi kaamerate salvestatut 2020. aasta 25. mai sündmustest, milles osales lisaks Chauvinile veel kolm korrakaitsjat.

Franki küsimusele, mida ta arvab 45-aastase Chauvini jõukasutusest Floydi vastu, märkis Zimmerman: «Täiesti ebavajalik.»

«Tõugata ta näoli maha ja suruda oma põlvega kaelale nii pikka aega, on lihtsalt täiesti tarbetu,» lausus ta.

«Ma ei näinud mingit põhjust, miks politseinikud tundsid end ohustatuna – kui see on, mida nad tundsid, mida nad pidid tundma – et kasutada sellist jõudu,» ütles Zimmerman.

Videost on näha, kuidas valgenahaline Chauvin surub põlvega käeraudades Floydi kaelale enam kui üheksa minutit, olles ta eelnevalt 20-dollarise valeraha kasutamises kahtlustatuna kinni pidanud. 

Floydi surm vallandas USAs ja ka mujal maailmas ulatuslikud protestid rassilise ebavõrdsuse ja politsei brutaalsuse vastu. 

Chauvini süüdistuste seas on teise astme mõrv ja tapmine. Kui ta mõistetakse süüdi teise astme mõrvas, siis võib teda oodata 40 aastat vangistust.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles