Heategevusühendus: Vahemerel on kriitilises seisus umbes 270 migranti (1)

Copy
Migrandid Vahemerel.
Migrandid Vahemerel. Foto: Foto: STRINGER/REUTERS/Scanpix

Pea 270 Vahemerd ületavat migranti on kriitilises seisundis pärast seda, kui mööduvad kaubalaevad keeldusid neid päästmast, teatas laupäeval heategevusühendus.

«Umbes 270 merel oleva inimese olukord on endiselt kriitiline,» edastas Vahemerel migrante abistav vabatahtlike ühendus Alarm Phone.

«Nad on hüljatud ja tunde merel olnud ning uppumisohus. Me ei soovi järjekordset lihavõtete tragöödiat.»

Kolm paati oli Alarm Phone'i teatel Malta ning Itaaalia otsingu- ja päästetsoonide sees või lähedal.

Kuid Malta relvajõud ja Itaalia rannikuvalve keeldusid migrante aitamast või mööduvate kaubalaevadega päästeoperatsioone koordineerimast.

Alarm Phone'i infot polnud kohe võimalik kontrollida. Kummagi riigi võimud ei reageerinud telefonitsi ja meilitsi saadetud palvetele kommentaare anda.

Alarm Phone teatas migrante vedavast kolmest paadist juba reede hilisõhtul.

Saksa vabaühendus Sea Watch teatas reede hilisõhtul, et nende lennuk leidis kolm paati, millest Alarm Phone teada oli andnud. Nende päästealus palus samuti kahel lähedalviibival kaubalaeval päästa paatide pardal olevad inimesed.

Laupäeva hommikul teatas Alarm Phone, et väiksema paadi pardal olevad inimesed ütlesid, et paati lekib vesi ja teise paadi pardal olevad 100 inimest on paanikas ning 40 tundi ilma toidu ja veeta.

Alarm Phone ütles, et kaotas Maltast loodes kontakti kolmanda paadiga, mille pardal oli umbes 100 inimest.

«Vabaühenduste päästeoperatsioonide takistamise ja kriminaliseerimisega on ainsad võimalikud päästealused merel kaubalaevad,» kirjutas Alarm Phone.

«Kuid nii Malta kui Itaalia võimud keelduvad neid päästma kutsumast või igasugust abi organiseerimast.»

Rahvusvahelise rändeorganisatsiooni IOM-i andmeil hukkus 2020. aastal Vahemerel üle 1200 inimese, kes püüdsid seda Euroopa suunas ületada.

Jaanuarist alates on sel ohtlikul teekonnal hukkunud või kadunud jäänud üle 300 migrandi, ütles IOM.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles