Kairos toimus Egiptuse vaaraode kuldne paraad

Copy

Egiptuse vaaraode mumifitseeritud säilmed toimetati laupäeval paraadiga läbi Kairo tänavate, et jõuda uude hoiupaika.

Julgeolekujõudude valvsa pilgu all läbisid muumiad seitsme kilomeetri pikkuse teekonna Egiptuse Muuseumist uude Egiptuse tsivilisatsiooni rahvusmuuseumi.

Vaaraode kuldne paraad oli korraldatud nii, et ees viiakse kõige vanemad ja vanuse järjekorras jõuab järg nooremateni. Nii toimetati läbi linna kokku 18 kuningat ja neli kuningannat. 

«Kogu maailm vaatab seda,» kinnitas Egiptuse arheoloog ja endine muinsuskaitseminister Zahi Hawass, kes kommenteeris sündmust ka televisiooni otseülekandes. «Need on Kairo elus tähtsad 40 minutit,» ütles ta. 

Esimeses vankris olid 1600 aastat enne Kristust Lõuna-Egiptuses valitsenud Seqenenre Taa II ning kõige taga tuleb 12. sajandil e. Kr. valitsenud Ramses IX.

Samuti tegid teekonna kaasa Ramses II ja kuulus naisvaarao Hatšepsut.

Enamik alates 1881. aastast Luxori lähedalt avastatud muumiatest on olnud Egiptuse Muuseumis 1900. aastate algusest saadik.

Vaaraode elust tuleb aga ikka veel ilmsiks uusi üksikasju. 

Hiljutine Seqenenre Tao II kõrgtehnoloogiline uuring, mis hõlmas CT skaneerimist, tema käte 3D-pilte ning koljumurdude uuringuid, jõudis järeldusele, et tõenäoliselt tapeti valitseja lahingujärgsel hukkamistseremoonial. 

Rahvusmuuseumis pannakse kõik vaaraod eraldi välja ja nende jaoks on loodud keskkond, mis sarnaneb maa-alustes haudades valitsenud tingimustele. 

Ekspertide sõnul on sealsed tingimused isegi paremad, kui need olid varem Egiptuse Muuseumis.

UNESCO peadirektori Audrey Azoulay sõnul tähistab muumiate uude kodukohta paigutamine nende säilitamis- ja eksponeerimistingimuste paranemist.

«See tekitab emotsioone, mis lähevad palju kaugemale kui on lihtsalt kogu ümberpaigutamine – me näeme Egiptuse tsivilisatsiooni ajalugu oma silme ees lahti rullumas,» ütles Azoulay.

Egiptuse tsivilisatsiooni rahvusmuuseum valmis 2010. aastal ja see pidi algselt avatama 2012. aastal, ütles Hawass. Araabia kevad, sellele järgnenud 2011. aasta revolutsioon ja muud poliitilised sündmused lükkasid selle edasi.

Muuseum avas osaliselt uksed 2017. aastal ning pühapäeval avatakse see täielikult. Vaaraosid saab laiem publik vaadata alates 18. aprillist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles