Läti seim võib teha referendumiga seotud avalduse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti lipp
Läti lipp Foto: SCANPIX

Läti seim võib neljapäevasel istungil vastu võtta üleskutse kõigile Läti kodanikele osaleda 18. veebruariks kavandatud referendumil vene keele staatuse üle ning hääletada läti keele kui ainsa riigikeele toetuseks.

Seimi õigusbüroo juht Gunars Kusinš ütles täna BNSile, et veel ei ole teada, kas parlament võimuliidu esitatud avaldust arutama hakkab, sest kui kas või üks seadusandja on vastu, peab seim hääletama selle võtmise üle järgmise plenaaristungi päevakorda.

Üleskutse projektis seisab: seim kinnitab, et läti keel on ainsa riigikeelena Läti põhiseaduse tuumaks ning üks Läti riigi põhiseadusliku korra ülimatest põhimõtetest. Läti keel on ainsa riigikeelena lahutamatult seotud Läti riikliku identiteedi, Läti riigi olemusega, selle loomise ja eksistentsi mõte, ning Läti on ainus koht maailmas, kus on võimalik läti kultuuri ja keele arendamine.

Läti keel on riigi elanike ühise keelena tähtis ka demokraatliku osaluse ja ühtehoidva ühiskonna kindlustamiseks Lätis, aga Läti riik on loodud läti rahva enesemääratluse teel ning kohustatud pidevalt kindlustama läti rahvuse, keele ja kultuuri elujõudu, samuti garanteerib kõigile läti rahvusvähemustele õiguse säilitada ja arendada oma keelt, etnilist ja kultuurilist omapära, kinnitatakse projektis.

Koalitsiooninõukogu otsustas välja töötada seimi avalduseprojekti läti keele staatusest ning mitte korraldada 18. veebruari referendumi eel spetsiaalset agiteerimiskampaaniat läti keele kui riigikeele toetuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles