Halonen: presidendi vahetumine Soome põhimõtteid ei muuda

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome president Tarja Halonen ja Eesti riigipea Toomas Hendrik Ilves pressikonverentsil.
Soome president Tarja Halonen ja Eesti riigipea Toomas Hendrik Ilves pressikonverentsil. Foto: Raigo Pajula

Tallinna hüvastijätuvisiidi teinud Soome president Tarja Halonen usub, et kuigi esmakordselt viimase 30 aasta jooksul ei saa Soome presidendiks sotsiaaldemokraat, ei tähenda see heaoluriigi kriisi.

Haloneni sõnul on olukord, kus president ei tulegi sotsiaaldemokraatide hulgast, loomulikult hämmastav ja uudne, kuid praeguste presidendikandidaatide jutt ei erinegi viimseid päevi ametis oleva presidendi meelest sellest, mida ajaks ka sotsiaaldemokraadist kandidaat, vahendab ERR Uudised.

Halonen ütles, et nii Koonderakonna presidendikandidaat Sauli Niinistö kui ka tema konkurent, roheliste esindaja Pekka Haavisto on oma sõnavõttudes heaoluriiki toetanud ning Soomes on heaoluriigi idee rahvuslikuks, mitte üksikute erakondade põhimõtteks.

Teine suur üllatus praegustel valimistel on Soome presidendi meelest naiskandidaatide väga vilets esinemine, kuid Haloneni arvates ei näita ka see Soomele oluliste aadete taandumist või Soome ühiskonna tagurlikumaks muutumist.

«Võrdõiguslikkuse ideed, soolise võrdõiguslikkuse, seksuaalse võrdõiguslikkuse ja sotsiaalse võrdõiguslikkuse aated on paljude meelest need, mis meid just praegu edasi viivad,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles