Saksamaa plaanib arutada Venemaaga Sputnik V tellimist (1)

Copy
Vaktsineerimiskeskus Berliinis.
Vaktsineerimiskeskus Berliinis. Foto: EPA / Scanpix

Saksa valitsus plaanib arutada Moskvaga Vene Sputnik V koroonaviiruse vaktsiini ostmist, kui selle kasutamisele annab heakskiidu Euroopa Ravimiamet (EMA), ütles neljapäeval terviseminister Jens Spahn.

Spahn ütles ringhäälingule WDR, et Saksamaa on valmis tellima vaktsiini ka üksi ilma Euroopa Liiduta, kui see aitaks riigi vaktsineerimiskampaaniat kiirendada.

«Euroopa Komisjon ütles eile, et ei sõlmi (Sputniku jaoks) selliseid lepinguid nagu teiste tootajatega, näiteks BioNTechiga. Seega ma ütlesin ELi terviseministrite kohtumisel, et Saksamaal oleme me valmis pidama Venemaaga kahepoolseid kõnelusi,» rääkis ta.

Päev varem teatas Baieri liidumaa, et on sõlminud eelleppe 2,5 miljoni doosi Sputnik V vaktsiini tellimiseks, kui EMA selle heaks kiidab.

Lisaks vaktsiini importimisele on ravimifirma R-Pharm alustanud ka tootmisüksuse rajamist Illertisseni linna.

Saksamaa on kimpus viiruse kolmanda lainega ja teatas neljapäeval 20 000 uuest nakkusjuhtumist ööpäeva jooksul. Viiruse tagajärjel suri 300 inimest.

Vaktsineerimine edeneb riigis aga aeglaselt ja vähemalt ühe vaktsiiniannuse on saanud vaid 13 protsenti rahvastikust.

EMA on alustanud Sputnik V vaktsiini ülevaatamist ning sellest võib kujuneda esimene väljaspool lääneriike arendatud vaktsiin, mis ELis kasutusloa saab.

Venemaa registreeris vaktsiini augustis, enne laiaulatuslikke kliinilisi uuringuid. See viis ekspertide seas mureni vaktsiini liiga rutaka kasutuselevõtu pärast, kuid hilisemad uurimistulemused on olnud valdavalt positiivsed.

Meditsiinileht The Lancet avaldas uurimistulemused, mille järgi on Sputnik V turvaline ja üle 90 protsendi tõhus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles