Põhja-Iirimaal loobiti taas politseinikke süütepudelite ja kividega

Copy
Neljapäeval Belfastis.
Neljapäeval Belfastis. Foto: Mark Marlow/EPA

Põhja-Iirimaa halduskeskuses Belfastis loobiti neljapäeva hilisõhtul taas politseinikke süütepudelite ja kividega, teatas sündmuskohal viibiv uudisteagentuuri AFP ajakirjanik.

Väljaande Guardian informatsiooni kohaselt lasi politsei vastuseks käiku veekahurid. Rahvusringhäälingu BBC andmetel on tegemist esimese korraga viimase kuue aasta jooksul, kui politsei on seal meeleavaldajate ohjeldamiseks veekahureid kasutanud.

Põhja-Iirimaa parteideülene valitsus mõistis varem päeval hukka mitu päeva kestnud vägivaldsed rahutused, mis said alguse piirkonna unionistide kogukonnast.

Öistes rünnakutes on vigastada saanud kümneid politseinikke. Kolmapäeval sai vigastada ka bussijuht, kelle sõiduki pihta visati süütepomm.

Põhja-Iiri parlament katkestas kriisikõneluste pidamiseks lihavõttepuhkuse. Valitsuse teatel on rünnakud «põlastusväärsed ja peavad lõppema».

«Neile, kes kasutavad nende rünnakute tegemiseks ära meie lapsi ja noorukeid, ei ole meie ühiskonnas kohta,» öeldi avalduses.

«Ehkki meie poliitilised vaated on mitmes küsimuses vägagi erinevad, toetame me üksmeelselt seadust ja korda ning väljendame koos toetust korrakaitsmisele ja politseinikele, kes on end ohtu seadnud.»

Suurbritannia peaminister Boris Johnson ja tema Iiri kolleeg Micheál Martin nõudsid samuti rahu taastamist.

«Martin ja Johnson rääkisid pärastlõunal muret tekitavatest arengutest Põhja-Iirimaal. Mõlemad rõhutasid, et vägivald on vastuvõetamatu ja nõudsid rahu,» teatasid Iirimaa peaministri ametkond.

USA väljendas samuti muret seoses rahutustega Põhja-Iirimaal ja kutsus inimesi üles vaoshoitusele, edastas Valge Maja.

«Oleme mures vägivalla pärast Põhja-Iirimaal,» ütles pressiesindaja Jen Psaki ajakirjanikele.

«Washington liitub üleskutsetega jääda rahulikuks pärast neid vägivaldseid päevi,» lisa Psaki.

Põhja-Iiri unionistid on üha enam väljendanud pahameelt seoses korraldusega, mille eesmärk on kaitsta Põhja-Iirimaal rahu, ennetades kõva piiri Euroopa Liidu liikmesriigi Iirimaaga. 

Vägivaldsed rahutused Põhja-Iirimaal peatusid 1998. aastal. 

Praeguse korralduse alusel välditakse tollikontrolli Põhja-Iirimaa ja Iirimaa piiril, viies kontrolli üle Põhja-Iiri sadamatesse, mis võtavad vastu Suurbritannialt saabuvaid kaupu. 

Unionistide sõnul pingestavad barjäärid kaubandusele suhteid ülejäänud Ühendkuningriigiga. 

Põhja-Iiri esimene minister Arlene Foster on öeldnud, et tegu ei ole protesti, vaid vandalismiga.

«Need teod ei esinda unionismi ega lojalismi,» rõhutas Foster

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles