Sinn Féin: Põhja-Iirimaa peaks järgima Šotimaa iseseisvuspüüdluse eeskuju

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin McGuinness
Martin McGuinness Foto: SCANPIX

Iirimaa vabariikliku partei Sinn Féini arvates peaks Põhja-Iirimaal korraldatama Suurbritanniast eraldumise küsimuses rahvahääletus.

Sinn Féini kuuluva Põhja-Iirimaa asepeaministri Martin McGuinnessi arvates võiks rahvahääletuse läbi viia juba 2016. aastal, edastab AFP.

«Ma ei mõista, miks ei võiks seda kaaluda,» lisas McGuinness.

Suurbritannia valitsus on vastavalt lepingule valmis Põhja-Iirimaast loobuma, kui enamik põhjaiirlasi iseseisvumise poolt on. Samas aga on Põhja-Iirimaa elanikest enamik Suurbritannia koosseisu kuulumist pooldavad protestandid, mitte Iirimaa meelsed katoliiklased.

Kui Põhja-Iirimaale on Briti valitsus valmis järeleandmisi tegema, siis Šotimaast ei olda nõus nii lihtsalt loobuma.

Šotimaal plaanitakse iseseisvushääletus läbi viia 2014. aastal.

Briti valitsus ja peaminister David Cameron soovivad, et iseseisvusreferendum viidaks Šotimaal läbi juba varem, et kampaania Šotimaa iseseisvuse eest jääks lühikeseks ning šotlastel ei oleks just palju aega asi läbi mõelda.

Põhja-Iirimaa (inglise keeles Northern Ireland, iiri keeles Tuaisceart Éireann) on Suurbritanniale kuuluv piirkond Iirimaa saare kirdeosas. Hõlmab enamiku ajaloolisest Ulsterist.
Põhja-Iirimaal ametlikku lippu ei ole.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles