Evergladesi püütonid hävitavad imetajaid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evergladesi madude asjatundja Dave Leivman näitamas püütonit
Evergladesi madude asjatundja Dave Leivman näitamas püütonit Foto: SCANPIX

USA teadlaste sõnul on Floridas Evergladesi looduskaitsealal imetajate arvukus kiiresti kahanema hakanud.

Imetajate arvu kahenedes on aga püütonite arv kasvanud, edastab AFP.

Asjatundjad arvavad, et püütonite ebatavaline suur arv mõjutab teiste liikide arvukust ning on seega ohtlik.

Viimase kümne aastaga on näiteks jäneste, pesukarude ja rebaste arv märgatavalt vähenenud. Uurijaid teeb murelikuks tendents, et püütonid võivad ohustatud liigid väljasuremiseni viia.

Imetajate arvukus võis kahaneda ka selle tõttu, et püütonid tarbivad ära suure osa sellele piirkonnale omaste põlisloomade toidust.

Kagu-Aasiast pärit püütonid kodunesid Evergladesis ning pärast 2000. aastat hakkas nende madude arv sellel looduskaitsealal kasvama.

Pole lõplikult teada, miks püütonite arvukus järsult suurenes. Oletatakse, et sellele võis kaasa aidata kodus peetud, kuid siis omanike poolt hüljatud maod, kes lasti Evergladesis lahti.

Teise selgituse kohaselt hakkasid püütonid Evergladesis kiiresti paljunema juba pärast 1992. aastal seda piirkonda tabanud orkaani. Orkaan lõhkus lemmikloomapoode, kust palju püütoneid vabadusse pääses.

Püütonid võivad kasvada üle viie meetri pikkuseks ning elada 30-aastaseks.

Everglades asub Florida poolsaare tipus, piirnedes läänes Mehhiko lahe ning lõunas Florida Keys saartega. Selle rahvuspargi puhul on tegemist maailma ühe paremini säilinud mageveesooga. Evergladesi pindala on 5687 ruutkilomeetrit.     
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles