USA hoiatas Venemaad seoses Ukrainaga tagajärgede eest (5)

Copy
USA välisminister Antony Blinken.
USA välisminister Antony Blinken. Foto: Reuters/ScanPix

USA välisminister Antony Blinken hoiatas täna tagajärgede eest, kui Venemaa Ukraina suhtes agressiivselt peaks käituma.

«Pean teile ütlema, et olen Venemaa tegevuse pärast Ukraina piiril tõeliselt mures,» lausus Blinken telekanali NBC saatele «Meet the Press» seoses vägede koondumisega piirkonnas. 

«Seetõttu oleme väga tihedas kontaktis ja koordineerime väga tihedalt meie liitlaste ja partneritega Euroopas. Kõik me jagame seda muret.» 

«President Biden on öelnud selgelt välja. Kui Venemaa tegutseb hoolimatult või agressiivselt, tuleb selle eest maksta, sel saavad olema tagajärjed,» märkis Blinken.

Viimastel nädalatel on kokkupõrked Ukraina sõjaväe ja Kremli-meelsete separatistide vahel Ukraina idaosas muutunud ägedamaks, mis koos Vene vägede koondamisega piiri lähedale on tekitanud kartusi konflikti suurema eskaleerumise ees.  

Ukraina on süüdistanud Venemaad tuhandete sõdurite toomises selle põhja- ja idapiirile, aga samuti annekteeritud Krimmi. 

Kreml, mis ei ole vägede liigutamist eitanud, väitis pühapäeval, et ei ole liikumas sõja poole Ukrainaga, kuid «ei jää samas ükskõikseks» konfliktipiirkonna venekeelsete elanike suhtes. 

Valge Maja teatas sel nädalal, et piiril on rohkem Vene vägesid, kui kunagi varem alates konflikti algusest 2014. aastal, kui pärast Krimmi annekteerimist relvakonflikt lahvatas. 

Lääne ja Vene suhted rikkunud tülis on sestsaadik hukkunud enam kui 13 000 inimest.

Kokkupõrked on viimasel mõnel aastal vaibunud, kuid diplomaatilist lahendust Donbassi staatuse üle ei ole õnnestunud saavutada. 

ÜRO tunnustab endiselt Krimmi Ukraina osana ja Kiiev on tõotanud selle ühel päeval tagasi võita.  

Bidenit, kes varem koordineeris Washingtoni poliitikat Ukrainas, peetakse Ukraina lähedaseks liitlaseks ja tema välisminister Blinken leppis sel nädalal telefonivestlustes Prantsuse ja Saksa kolleegidega toetada Ukrainat Venemaa provokatsioonide vastu. 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles