Hispaania välisminister: pandeemia esimene õppetund on selle tõsidus

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Arancha González Laya käis eelmise nädala lõpus Tallinnas seoses Eesti ja Hispaania diplomaatiliste suhete sajanda aastapäevaga. 
Arancha González Laya käis eelmise nädala lõpus Tallinnas seoses Eesti ja Hispaania diplomaatiliste suhete sajanda aastapäevaga. Foto: Mihkel Maripuu

Erinevalt Aasiast, Aafrikast või Ladina-Ameerikast polnud Euroopa sada aastat pandeemiat tunda saanud ja õppis nüüd, et haiguspuhanguid tuleb võtta tõsisemalt, ütleb Hispaania välisminister Arancha González Laya.

Nädala enim arutatud küsimus Euroopas oli see, kuidas Türgi riigipea Recep Tayyip Erdoğan pani Euroopa Komisjoni presidendi Ursula von der Leyeni sohvale istuma. Kuidas teie seda intsidenti tõlgendaksite?

Tahaksin mõelda, et see oli proto­kolliviga. Kui see oli protokolli­viga, siis ausalt öeldes tuleks protokollitöötajatele öelda, et­ nad oma oskusi parandaksid.

Kui see ei olnud protokolliviga, siis see saadab kahelt mehelt, kes istusid toolidel, vale ­signaali naise suhtes, kes pidi istuma diivanil. Sestap loodan, et see oli kõigest protokolliviga. Ma ei taha mõtiskleda selle üle, mis see vastasel juhul oli.

Fakt on see, et Türgi lahkus Istanbuli konventsioonist. Samal ajal vajab EL praktilistes küsimustes, nagu migratsioon ja majandus, Türgi koostööd. Kuidas peaks Euroopa seda tasakaalustama?

Esiteks ütleksin, et Istanbuli konventsioon on ohtu sattunud. ­Mitte ainult seepärast, et Türgi on sealt lahkunud. On laiem meelsus Istanbuli konventsiooni vastu ja peame selle vastu tööd tegema.

Hispaaniale on Istanbuli konventsioon väga oluline tööriist edendamaks midagi, mis meile väga loeb. Sooline võrdsus, erinevused, iga inimese kaitsmine ja aitamine sõltumata tema soost – Istanbuli konventsioon esindab seda. Tundub, et oleme ajajärgus, kus meile kõigile oleks hea, kui pingutaksime selle toetamiseks, mis on õiguste ja väärtuste kaitsmise instrument.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles