Ungari sõltumatu raadiokanali sagedus anti Orbáni liitlasele

Copy
Viktor Orbán.
Viktor Orbán. Foto: Szilard Koszticsak/EPA

Ungari valitsuskriitiline raadiokanal Klubrádió teatas pühapäeval, et sellelt ära võetud sagedus on antud valitsusmeelsele meediakontsernile.

Klubrádió on alates veebruarist sunnitud tegutsema peaasjalikult veebis, kuna kaotas kohtus apellatsiooniprotsessi meediajärelevalveameti NMHH vastu ja jäi tegevusloast ilma.

Raadio saatus on pälvinud rahvusvahelist tähelepanu. Nii Euroopa Komisjon kui Ühendriigid on väljendanud muret, et selle kadumine eetrist kahjustab veelgi meediavabaduse olukorda Ungaris.

NMHH teatas septembris, et Klubrádió on korduvalt reegleid rikkunud ja otsustas selle tegevusluba mitte pikendada. Märtsi lõpus otsustas ametkond anda raadiole kuulnud FM-sageduse 92,9 kanalile Spirit FM, mille omanik on Orbáni liitlane.

Klubrádió juhi Laszlo Arato sõnul on meediajärelevalve otsus ebaseaduslik, kuna sageduse üle käib endiselt kohtuvaidlus.

«Nad andsid sageduse valitsusmeelsele meediakontsernile, ehkki me oleme alustanud kohtuvaidlust sageduse tagasisaamiseks,» märkis Arato.

NMHH, mille juht on Orbáni erakonna Fidesz liitlane, väidab, et otsus ei olnud poliitiline.

Ungaris on viimastel aastatel tegevuse lõpetanud või valitsuse liitlaste kontrolli alla läinud mitmed sõltumatud meediakanalid. Riigimeediat süüdistatakse aga valitsuse propagandaorganiks muutumises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles